image
Sursa foto: jurnal.md

DOC: Notă SIS despre averile impresionante ale lui Musteață și Cernat; Slusari: „Evident că a ajuns și la doamna Sandu”

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, și membra CSM, Nina Cernat, au fost vizați într-o notă informativă a SIS către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, încă în ianuarie 2020. În documentul publicat de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, ex-deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, se vorbește despre bănuieli de îmbogățire ilicită, dar și despre încrengături dubioase.

„În procesul investigațiilor privind factorii de risc și vulnerabilitățile sistemului judecătoresc, a fost sesizat un caracter disproporționat al situației materiale reale a membrilor CSM Dorel Musteață și Nina Cernat, inclusiv a rudelor apropiate, în raport cu veniturile declarate. (...) Cu titlu de informație: Nina Cernat a figurat o perioadă îndelungată în informații ca legătură/factor de protecție a lui Veaceslav Platon. (...) Diferențele esențiale dintre proprietățile și cheltuielile efective ale membrilor vizați ai CSM, în special cu disimulare prin intermediul rudelor apropiate, în raport cu toate veniturile declarate, constituie indiciu al îmbogățirii ilicite”, se spune în nota SIS.

În context, Alexandru Slusari critică guvernarea, menționând că atât președintele Maia Sandu, cât și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au avut această informație. Mai mult, Slusari afirmă că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ trebuie să fie abrogată.

„Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba. Vedeți cine cu cine sunt cumătri și cine l-a deservit pe Platon în cadrul operațiunii Laundromat. Mă bucur că a pornit lupta cu îmbogățirea ilicită, în special în răndurile judecătorilor. Dar important e ca acest proces să nu fie unul selectiv și să nu fie condus de cel care în perioada lui Plahotniuc s-a înfruptat pe deplin din treuca oligarhului. După cum vedeți, domnul Stoianoglo a avut toata informația din ianuarie 2020, însă nu a pornit dosar penal. Atunci Dorel Musteață era loial regimului Dodon-Platon, iar mai apoi probabil domnul Procuror General s-a gândit la târguri politice. Evident că aceeași informație a primit-o și doamna Sandu, și domnul Litvinenco și doamna Stamate. Însă dânșii au preferat să „reformeze” justiția cu Dorel Musteață și Nina Cernat”, a comentat Alexandru Slusari.

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: