image
Sursa foto: jurnal.md

Expert, despre datoria Moldovagaz către Gazprom: „S-a tras mâța de coadă și acum există riscul să alocăm bani publici”

Noua criză a gazelor este generată de proasta administrare a procesului de achiziționare a acestuia. Să mergi la Moscova, să îți asum în numele Guvernului că va fi achitat consumul curent pe 22 noiembrie, apoi să vii acasă și să aștepți poate rușii vor uita de bani, este peste limitele raționalului. Opinia aparține expertului economic Vaeceslav Ioniță.

Potrivit expertului, soluția cea mai bună ar fi fost o scrisoare de Garanție din partea Guvernului către Moldova Gaz, în care ar fi fost specificate clar devierile tarifare și că vor fi acoperite prin majorări ulterioare, iar în caz contrar vor fi acoperite din banii publici. Această scrisoare ar fi fost suficientă pentru MoldovaGaz ca să se împrumute de pe piață și să achite factura către Gazprom.

„S-a tras mâța de coadă și acum există riscul că va trebui să alocăm bani publici, adică banii noștri, pentru a acoperi eroarea descrisă în p.1. Recomand premierului, Natalia Gavriliță înainte de a se aventura în acest proces să se consulte cu fostul premier Iurie Leancă. El tot din porniri nobile a acționat în 2014”, atenționează Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai adăugat că este imoral, ca de banii oamenilor sărmani de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la orașe. Ori căldură centralizată și încălzirea cu gaz natural în cea mai mare parte o are populația din orașe.

Amintim că la momentul actual această datorie constituie 74 278 446,91 de dolari. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Potrivit vicepremierului Andrei Spânu până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom

Actualmente Guvernul poartă discuții pentru a soluționa această problemă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: