Ceban: Vreau și să laud pe cineva de la guvernare și dacă vom reuși să demolăm clădiri, ca cea cu 20 de etaje de lângă liceul Asachi, suntem campioni

Primarul capitalei, Ion Ceban, a salutat anunțul ministrului Infrastructurii, făcut ieri, că autoritățile centrale „nu vor mai tolera drumuri făcute aiurea și clădiri construite oriunde”. „Mai multă lume zice că vin cu critici în adresa guvernării, astăzi vreau să salut și să laud pe cineva din guvernare. Criticele sunt obiective și sper și laudele să fie absolut productive”, a declarat Ceban, astăzi.

Foto: UNIMEDIA

„Am pregătit mai multe dosare privind construcțiile problematice, așa numite, care au obținut acte permisive până la mandatul meu.

Noi ca primărie nu avem pârghii legale de a opri mai multe construcții, sau de a le demola. Primăria are competențe limitate. Noi putem doar suspenda actele permisive, dar instanțele de judecată le repun, noi iarăși le suspendăm și așa continuăm acest ping-pong. Avem proprietarii, care ne-au fluturat cu tot felul de acte, ne-au atacat în judecată.

Noi tot am transmis mai multe documente organelor de drept și așteptăm ca acestea să se autosesizeze.

Avem 20 de construcții problematice. Pe 5 dintre ele actele au fost transmise tuturor organelor competente - Procuraturii, Guvernului, Parlamentului, Președinției, Inspectoratului în construcții.

Ministrul din domeniu a declarat că mai toate construcțiile ilegale vor fi demolate.

Salut această decizie și repet că nu doar critic, dar și salut intențiile bune.

Sper ca ministerul de resort, agenția să-și poată asuma toate cheltuielile și deciziile.

Primăria se alătură acestei clauze pentru a pune umărul la realizarea acesteia.

Primăria nu are pârghii și nici nu dispune de bani pentru demolare, acum împreună cu Guvernul sper să reușim în acest scop.

Guvernul și guvernarea care are în subordine toate instituțiile abilitate, dar și majoritatea parlamentară, care influențează procesele în diferite domenii, sper că și organele de drept împreună cu Procuratura Generală, are pârghiile și poate aloca și resursele necesare pentru demolare.

De doi ani de zile nu s-au mai permis construcții problematice, ilegale. Totuși ne-am trezit cu o clădire cu 20 de etaje chiar în inima Chișinăului, în spatele liceului Gheorghe Asachi, care a primit autorizații până la mandatul meu.

Dacă vom reuși să stopăm și să demolăm astfel de construcții, noi suntem campioni.

Suntem gata să oferim toate informațiile pe toate construcțiile ridicate cu încălcarea legislației., Din partea primăriei Chișinău aveți tot suportul”, a declarat astăzi Ion Ceban.

Ieri, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu l-a prezentat angajaților Agenției pentru Supraveghere Tehnică, pe noul director Ion Moraru și pe directorul adjunct Veaceslav Șipitca.

„Așteptările mele sunt ca ilegalitățile și corupția în construcții să fie încheiate. Nu mai tolerăm drumuri făcute aiurea, clădiri construite oriunde. Reiterez, ceea ce am spus la început de mandat - să construim cu respect față de natură, de cetățeni, de monumentele istorice. Trebuie să ne oprim să ne batem joc de țară.

Am rugat noii conduceri ca să fie reluate la control toate petițiile publice unde sunt plângeri în domeniul construcțiilor, să fie examinate și soluționate cum scrie buchia legii. Nu vreau să ajung la acest lucru, dar dacă va fi o construcție ilegală, de azi înainte, să știți că va fi demolată sau solicitat ca drumul să fie construit din nou”, a declarat Spînu.


Primarul Ion Ceban a avut mai multe schimburi de replici acide cu actuala guvernare. În special acestea s-au axat pe situația Covid-19 și modul în care este gestionată această criză.


Pub