(video) Ultima oră! Din a treia încercare și fără Litvinenco: CSP a creat comisia ce-l va evalua pe Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit din nou în ședință, astăzi, pentru a constitui Comisia pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Asta după ce subiectul a fost amânat, la alte două ședințe anterioare, din diverse motive cu caracter organizatoric. Astfel, 8 membri ai CSP prezenți la ședință au votat pentru crearea Comisiei, însă în lipsa ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Foto: captura ecran

(update 15:59) Angela Motuzoc: CSP a hotărât, se constituie Comisia pentru evaluarea performanțelor Procurorului General, în următoarea componență: Drago Kos, Angela Popil, Lidia Bulgac, Mariana Alexandru, Ion Matușenco. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

(update 15:56) Ședința CSP a început cu aproape jumătate de oră întârziere. La aceasta participă 8 membri, Ion Guceac fiind prezent online, de la distanță. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, lipsește.

Urmăriți ședința CSP integral, pe UNIMEDIA:



CSP a mai avut două tentative de a crea Comisia, însă acestea au eșuat, din motiv că nu toate aspectele procedurale erau finalizate.

Ieri, CSP a aprobat regulamentul privind procedura de evaluare a Procurorului General suspendat. „Potrivit regulamentului subiectul expus evaluării, inclusiv instituțiile cu drept de propunere sunt în drept să formuleze cereri de recuzare sau de abținere, care urmează să fie examinate de Consiliu în termen de 24 de ore, la expirarea cărora urmează ca CSP să adopte hotărârea de constituire a Comisiei”, a anunțat membrul CSP Constantin Șușu.

Tot ieri, șefa statului, Maia Sandu, a decis cine va reprezenta Președinția în Comisia pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre Drago Kos, jurist din Slovenia, șeful Grupului de lucru anticorupție al OCDE, consultant anticorupție al agențiilor specializate din Kosovo și Ucraina. Totodată, și Ministerul Justiției și-a desemnat membrul care va face parte din Comisie. De asemenea, unul dintre membri a fost înaintat de șeful suspendat al PG, potrivit regulamentului aprobat tot astăzi de CSP.

Totodată, Mariana Alexandru, consilieră a Procurorului-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România, a fost desemnată de Consiliu în calitate de membră a Comisiei pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 18 noiembrie, fosta președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, a fost desemnată, de Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de membră în Comisia pentru evaluarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. 

La 11 noiembrie, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu. Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, pentru a participa la elaborarea conceputului.

Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesului social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate în acest dosar. Astfel, au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu pe 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și pe cel al procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub