Povara facturilor neachitate sau de ce încă vorbim de „criza gazului”

Problema gazului, pe care am crezut-o rezolvată la finalul lunii octombrie, atunci când autoritățile de la Chișinău și MoldovaGaz, pe de o parte, și Gazprom, pe de altă parte, au semnat prelungirea contractului pe 5 ani. Însă știrea apărută în presa rusă în după-amiaza zilei de 22 noiembrie a luat prin surprindere mai multă lume, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a și organizat astăzi o conferință de presă pentru „lămuri lucrurile” și a anunța soluțiile.

Runda 2 în criza gazelor

Ria Novosti a scris ieri, citând purtătorul de cuvânt al Gazpromului, Serghei Kuprianov, despre faptul că Gazprom ar urma să deconecteze Moldova de la gaze dacă nu vor fi achitate datoriile în următoarele 48 de ore. Potrivit acestuia, termenul de achitare era 22 noiembrie, însă nicio plată nu a fost încă efectuată. În mesajul său, Kuprianov mai puncta că, având în vedere situația economică și financiară foarte dificilă a Republicii Moldova, Gazprom, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile, precum și de „poziția președintelui Rusiei, de la care partea moldovenească a cerut în repetate rânduri asistență”, a decis să semneze contractul practic în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct esențial și important: Moldova efectuează la timp sută la sută din plățile curente pentru gaze.

MoldovaGaz a confirmat cele spuse de oficialii ruși, precizând că obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021.

La rândul său, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a confirmat existența unei datorii de 74,2 milioane USD (circa 1,312 miliarde MDL), bani care trebuie achitați pentru consumul din lunile octombrie și noiembrie.

Banii nu au venit de la buget?

Punctul 8 al contractului menționează așa: „Partea moldovenească, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, asigură luarea deciziei de acordare a mijloacelor financiare pentru plata gazului natural consumat de partea dreaptă a Nistrului, pentru luna octombrie și noiembrie 2021”. Respectiv, Comisia Situații Excepționale urma să ia o decizie în ceea ce privește acordarea acestei sume, conform declarației președintelui MoldovaGaz.

Andrei Spînu a precizat că săptămâna trecută s-au votat modificările la bugetul de stat în prima lectură, inclusiv alocarea de 1,4 miliarde de lei către Energocom. Astfel, tot ce trebuia să facă Gazprom și MoldovaGaz era să aștepte până Parlamentul votează legea și în a doua lectură, lucru care ar urma să se întâmple în această joi.

De fapt, cele 1,4 miliarde de lei fac parte din totalul de 1,7 miliarde acordate la începutul crizei gazului companiei de stat Energocom. Din această sumă, statul a cumpărat gaz de pe piețe alternative (Polonia, Ucraina, Olanda) pentru a echilibra situația din sistemul național de aprovizionare cu gaze. După aceste achiziții, pe contul companiei au rămas 1,4 miliarde de lei. Teoretic, această sumă poate acoperi diferența de preț pentru gazul consumat în lunile octombrie și noiembrie și, întrucât e vorba de o companie de stat, aceasta foarte ușor poate transfera acești bani companiei MoldovaGaz, fiind în fond o tranzacție dintre două companii.

Totodată, mai există și compania de stat „Termoelectrica” care operează preponderent în Chișinău și care are o datorie istorică față de MoldovaGaz de pe vremea când exista Termocom. Această datorie a fost cauzată de neajustarea tarifelor în Chișinău timp de mai bine de 8 ani, în perioada 2000-2007. Se întâmpla din cauza că Consiliul Municipal evita să ridice prețurile la serviciile de termoficare, Termocom lucrând practic de fiecare dată în pierdere. Atitudinea era tolerată însă și de autoritățile centrale, pe atunci la guvernare fiind Partidul Comuniștilor. Fiind o întreprindere de stat, teoretic, guvernul ar putea să treacă datoria MoldovaGaz față de Gazprom pe conturile Termoelectrica.

Soluția Ministerului, pentru care a cerut timp să fie aplicată (până intră în vigoare legea de rectificare a bugetului, după votul de joi în a doua lectură) combină aceste soluții. În esență, Spînu spune că Guvernul a mers pe calea legală obișnuită, adică să aprobe alocarea în bugetul Energocom a celor 1,4 miliarde de lei, iar Energocom, la rândul ei, va transfera această sumă către MoldovaGaz pentru stingerea datoriei către Gazprom pentru lunile octombrie și jumătate din noiembrie 2021.

În același timp, MoldovaGaz va cesiona 1,4 miliarde de lei din datoriile pe care le are Termoelectrica către ea, în favoarea companiei Energocom. Asta ar face ca două companii de stat, Termoelectrica și Energocom, să fie datoare una alteia. Iar această datorie va fi gestionată cu timpul, potrivit ministrului Andrei Spînu.

De unde a apărut datoria

În anul 2021, consumatorii casnici, dar și companiile, au de achitat 1,474 milioane de lei pentru a compensa costul gazului cumpărat. Marea majoritate a acestei sume (1,392 miliarde de lei) a fost formată în cele 10 luni ale anului 2021, iar cea mai gravă situație a fost în luna octombrie a acestui an, când prețul de achiziție a gazului per mia de metri cubi era de 790 de dolari, după cum am scris în acest material.

Întrucât încă nu era semnat un contract dintre Gazprom și MoldovaGaz, autoritățile nu au putut să ajusteze tarifele la gaz în fiecare lună. Astfel, în perioada în care prețul gazului importat era cel mai mare din istorie (790 de dolari), adică luna octombrie, moldovenii au plătit în conformitate cu prețul vechi de achiziție inclus în factură (148,61$). Odată cu semnarea noului contract și prezentarea lui la ANRE, au fost ajustate tarifele pentru luna noiembrie.

Din câte se știm, tariful pentru luna noiembrie este de 11,09 lei cu tot TVA. Noul tarif ia în calcul devierea de preț, când autoritățile au cumpărat gaz cu 790 de dolari, iar în factura pe consum acest gaz costa 148,61$ pentru mia de metri cubi. Deoarece colectarea facturilor are loc următoarea lună calendaristică, consumatorii vor achita gazul consumat în luna octombrie abia la mijlocul lunii decembrie, adică atunci când primesc facturile la gaz cu noul tarif aplicat.

Prin urmare, suma care trebuia achitată până maxim pe 20 noiembrie pentru Gazprom, era imposibil de colectat de la consumatorii locali, astfel au trebuit luate alte măsuri.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.