Invenția care permite copiilor prematuri să primească îmbrățișări salvatoare

Noiembrie este luna de conștientizare a prematurității. Conform statisticilor oficiale, 5,3% dintre copiii născuți vii în Moldova în 2019 s-au născut prematur, iar incidenţa bolilor la nou-născuții prematur a fost de aproape 9 ori mai mare comparativ cu cea a copiilor născuți la termen. 

În acest context, am discutat cu Geta Rasciuc, fondatoare și CEO a comapaniei BabyMoon, care creează slinguri pentru purtat copiii în brațe. În prezent, compania lucrează la un model de sling conceput special pentru copiii prematuri, care să le crească șansele de viață și să le faciliteze dezvoltarea. 

„Geta umblă cu pelincele ei”

Geta lucrează în domeniul maternității de peste 15 ani, de când a devenit și ea mamă. Este o promotoare a purtării copilului la corp, a alăptatului, a practicilor de parenting care susțin dezvoltarea atașamentului sănătos, cum poveste și în acest articol. 

În tot acest timp, Geta a observat că îngrijirea copilului este un subiect trivializat, desconsiderat de multă lume. „O rudă spunea odată că Geta umblă cu pelincile ei, în loc să se ducă la lucru undeva normal”, povestește ea. 

Înainte de a avea primul copil, ea a lucrat în comunicare și publicitate, avea o viață profesională și socială activă. „După ce am născut, am ajuns să fiu lipsită de interacțiune socială, ca foarte multe dintre femeile care devin mame”, povestește ea. Teoretic, putea să iasă în oraș, dar transportul public și clădirile nu erau adaptate pentru cărucior, în localuri încă se fuma, iar prietenii ei erau la lucru în timpul zilei, pe când seara ea stătea cu copilul. Locuia la Botanica, se plimba prin cartier și se „distra” căutând locuri în care putea să intre cu căruciorul. „Nici în magazin nu puteam intra”, povestește Geta. 

Libertatea dată de sling

În noiembrie, când fiul ei avea o lună și jumătate, Geta a primit primul ei sling. 

„Țin minte că am putut să merg pe scări, apoi cu troleibuzul până în centru! Mergeam seara pe Ștefan cel Mare și copilului i s-a făcut foame. L-am alăptat mergând pe stradă. Asta mi s-a părut incredibil, m-am gândit că eu trebuie să promovez asta.”

Pentru ea era important să poată să combine experiența de maternitate cu viața pe care o avea înainte și era sigură că mai multe femei își vor dori asta. A început să se documenteze și să găsească alte perspective legate de a fi părinte. În secolul XX era promovată ideea că viața trebuie organizată în jurul bebelușului, însă Geta a găsit mai multe argumente pentru a face invers, pentru că părinții sunt cei care deja au rutinele lor, în care bebelușul poate fi integrat. Iar slingul facilitează această integrare. „Eu lucram la laptop cu copilul dormind în spate”, povestește ea.

Experiența personală transformată în idee de afacere

Geta a început să colaboreze cu un magazin care vindea produse pentru gravide, mergea la cercul lor de mămici și promova nu doar slingul, ci și perspectiva pe care a descoperit-o asupra maternității. 

Iar experiența pe care o avea în domeniul publicității a făcut-o să se întrebe:

„De ce să promovez ceva ce nu se poate cumpăra?! Așa că am făcut prima colecție de 20 de slinguri. Eu atunci luasem indemnizația pentru copil și am folosit-o pentru a coase slingurile. Feciorul meu a fost primul meu investitor.”

La început nu intenționa să creeze o afacere. Însă, având cerere, lucrurile au evoluat treptat în direcția asta. A început să caute materiale, să găsească oameni care să coase, să găsească magazine unde să le distribuie.

„Foamea” de contact fizic

Geta consideră că părinții ar trebui să-și țină în brațe copiii atâta timp cât aceștia au nevoie.

„Contactul fizic e tot un fel de foame. Când copilul se satură de îmbrățișări și contact, nu mai vine”.

Într-o zi, când copilul avea 2 ani și câteva luni, i-a spus că nu vrea în sling și s-a culcat singur în pat. De atunci nu l-a mai purtat. Și ceilalți copii ai ei au renunțat la sling după vârsta de 2 ani. 

În perioada cât a fost în concediile de maternitate, Geta nu s-a oprit din lucru – a creat afacerea cu slingurile, ținea seminare despre alăptare și purtatul copiilor. În 2011 a început proiectul Mămici Fermecate – o școală pentru părinți. Era tot mai des invitată să țină seminare la maternități, atât pentru proaspetele mămici, cât și pentru lucrătorii medicali.

Slingul – soluție pentru copiii prematuri

În 2014, Geta a câștigat un concurs de start-upuri și inovație, apoi a fost invitată în Olanda să prezinte ideea ei – un sling pentru copiii născuți prematur, pentru ca aceștia să stea cât mai mult timp în contact direct, piele la piele, cu mama. Studiile arată că copiii prematuri, într-o săptămână de contact fizic fac tot atâtea conexiuni neuronale cât și copiii ținuți 3 săptămâni în incubator. 

Totuși, la maternitate, bebelușii prematuri sunt separați de mamă ca să li se poată monitoriza mai bine starea de sănătate. Astfel, în martie 2016 i-a venit ideea să creeze un sling care să aibă integrate sisteme electronice de monitorizare a stării bebelușului. S-a înscris din nou la un concurs de start-upuri, a câștigat concursul și trebuia să aibă un prototip gata timp de 2 luni, însă a găsit programatori foarte buni și au reușit să construiască slingul în mai puțin de o lună. Apoi, o companie din Olanda a invitat-o în acceleratorul lor de start-upuri. 

Pentru a-și putea dezvolta ideea, Geta s-a mutat în Olanda împreună cu copiii în 2017. După mai multe probleme legate de partenerul de afacere, ea a reușit totuși să-și găsească mentori și oameni care să o susțină, a găsit investitori, așa că a continuat să lucreze la proiect. 

În 2019, Geta a participat la o conferință ONU, iar experții de acolo i-au spus că unul din obiectivele lor este să reducă rata mortalității infantile și au încurajat-o să continuie munca în această direcție. 

Afacere sustenabilă

În prezent, Babymoon, compania fondată de Geta, e împărțită în 3 țări – în Moldova coase slinguri, în Olanda face studii și dezvoltă produsul, iar în Tanzania face cercetare științifică în domeniul medicinei. Deși se concentrează pe creat slinguri pentru copii prematuri care să fie utilizate în maternități, BabyMoon produce și slinguri pentru piața de consum.

Pentru Geta e important să construiască afacerea într-un mod sustenabil – folosește materiale testate, iar slingurile sunt cusute manual de femei din Rezina.

„Sunt încăpățânată să produc în Moldova, să știu că creez locuri de muncă pentru niște femei care să nu-și lase copiii și să meargă la muncă în altă țară.”

Cercetarea în maternitățile din Africa

În 2015, Geta a participat la o conferință în Kenia, unde a prezentat sistemul ei de purtat copilul. „Mă gândeam că ei au practica lor de mii de ani de purtat copilul și vine o moldoveancă să-i învețe?!”, își amintește ea. Dar după prezentarea ei, s-au adunat mai multe femei să vadă sistemul și au fost impresionate pentru că se pune mult mai ușor decât kanga – pânza în care este purtat copilul și care necesită mult mai mult timp pentru a fi pusă.

Babymoon a ajuns în Tanzania pentru că Geta colaborează cu Deborah Maufi, o doctoră de acolo, specializată în sănătatea reproductivă. Se gândea să facă studiul asupra beneficiilor slingului pentru copiii prematuri într-o țară din Africa cu mortalitate infantilă ridicată. 

Rezultatele studiului care a durat mai mult de un an sunt impresionante. Medicii au monitorizat copiii prematuri și/sau cu o greutate sub 1500 de grame pe o perioadă de 2 săptămâni de internare după naștere. Jumătate dintre copii au fost purtați în slingul babymoon, iar jumătate – în kanga. Cei purtați în sling au avut o creștere în greutate de 250 de grame în 2 săptămâni, iar cei purtați în kanga – de 150 de grame. Studiul explică diferența prin comoditatea slingului, care poate fi pus în câteva secunde. Asta crește timpul pe care copilul îl petrece în contact fizic direct cu mama. 

Crowdfunding pentru creșterea afacerii și comunității

Afacerea Getei a avut nevoie de multă răbdare. I-au trebuit câțiva ani să învețe cum funcționează birocrația în Olanda și cum să-și construiască afacerea într-un mod sustenabil și sigur, astfel încât să nu piardă proprietatea intelectuală, să facă toți pașii legali la timp.

Pentru a pune pe roate producția, Geta urmează să lanseze o campanie de colectare de fonduri. Iar cei care vor contribui vor primi acțiuni în cadrul companiei. Ea nu vrea să caute investitori mari, pentru că vrea să crească comunitatea, vrea investitori care poate și contribuie cu o sumă mai mică, dar cred în această idee, vor să susțină reducerea mortalității infantile din lume prin îmbrățișări și contact fizic. 

Se încadrează în definiția de „diasporă”, deși nu se identifică astfel. Are familia în două țări și prieteni în toată lumea și a venit la Moldova.org să schimbe retorica despre moldovenii migranți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.