image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Va pune mâna pe mătură duduia cu Dolce&Gabana?”; Avertismentul unui fost premier: „Să nu creăm transnistrii!”

Bălțenii mereu au fost „faini”. S-au „distrat nițel” în ultimii ani cu Renato Usatâi, Episcopul Marchel și alte personaje extravagante în speranța „halevii” miraculoase. Dar oare va pune mâna pe mătură Marina Tauber, „duduia cu Dolce & Gabbana” ca să facă ordine în oraș „Nu!”, se arată convinss fostul premier Ion Sturza într-o postare plasată pe pagina sa de facebook. Acesta avertizează guvernarea să facă politică nu doar la Chișinău, ci să încalțe „cizme” și să descindă și în raioane, inclusiv la Bălți, altfel s-ar putea pomeni cu noi „transnistrii” pe teritoriul RM.

„Orheiland” la Bălți nu va fi măcar și din simplul motivul că s-a terminat kapika. Ultima zvâcnire cu „drumul” a fost un cadou de la buget marca Plaha. Atât. Bălțenii? Pregătiți-vă la o adică de noi alegeri. Voi mereu ați fost „faini”! V-ați distrat nițel în ultimii ani cu Renato, Marchel și alte fenomene extraterestre în speranța „halevii” miraculoase. Dar orașul a rămas același - murdar, dezorganizat, cu drumurile sparte și infrastructura la pământ. Doar fudulia marca „nordică” la unii. Va lua „mătura” duduia cu Dolce & Gabbana? Nuuu! Doar poate ca să alunge fantoma fugarului când vor veni în vizită procurorii”, a comentat Ion Sturza.

Fostul premier consideră că autoritățile centrale au o problemă, și anume că ignoră cu desăvârșire autoritățile publice locale, nu-și consolidează echipele locale și nu dialoghează cu cei de la „firul ierbii”.

„Îmi plac mie duduile de la nord și sud? Îmi place mie Iv. Ceb.? Sigur că nu! Eu am alte gusturi, mai de modă veche. Dar asta eu, nu și guvernarea. În aceste zone sunt concentrați o treime din locuitorii țării care trebuie păstoriți în egală măsură de autoritățile centrale. În ultimul timp, ne facem grijă mare de cetățenii din autoproclamata Transnistrie. Așa de tare că și Kremlinul a rămas cu gura căscată... Până la ei mai e. Să nu creăm, Doamne ferește, „transnistrii” pe malul drept”, avertizează Sturza.

Acesta a mai adăugat că autoritățile publice locale sunt în prima linie de interacțiune cu cetățenii. Ei amortizează sau amplifică foarte multe probleme. Guvernul trebuie să fie conștient de acest lucru și să susțină dezvoltarea locală prin toate mijloacele.

„Norocul nostru este că avem o asociație a aleșilor locali, care este loială și gata de conlucrare”, a spus Sturza cu referire la asociația primarilor CALM. „Dar dansul se dansează în doi. Și să nu ne temem să pronunțăm „reformă teritorială”. Moldova are nevoie de unități administrative mari, sustenabile financiar. Vă pare arhaic termenul județ, spuneți regiune, district, cum vreți, dar reforma trebuie neapărat făcută. Primul test de încercare va fi construcția bugetară pentru 2022, dar și suportul pentru subvențiile la încălzirea centralizată. După Mitropolie, ar urma să „întindă mâna” și Iv Ceb. Puteți să nu o pupați, dar nu puteți să o ignorați”, a mai spus Sturza.

În context, fostul premier a îndemnat partidele pro-europene să facă politică nu doar la Chișinău, ci să încalțe cizmele” și să meargă să frământe glodul „inclusiv” la Bălți.

Amintim că în urma alegerilor de la 21 noiembrie, reprezentanta Partidului „Șor”, Marina Tauber a obținut 47,93% de voturi, iar candidatul independent Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93%. Ca rezultat, la Bălți va avea loc turul doi de scrutin pentru funcția de primar al municipiului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: