Mai mulți funcționari ANSA, verificați de ANI pentru că ar deține și alte funcții simultan. Ce încălcări a mai depistat instituția

În săptămâna 15 – 19 noiembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat în total 23 de controale. Cele mai multe investigații au fost pornite în privința a 20 de funcționari din cadrul ANSA, dar și din subdiviziunile teritoriale ale ANSA din Orhei, Căușeni, UTA Găgăuzia, Drochia, Călărași, Soroca, Hâncești, Bălți și Fălești. Aceștia sunt verificați pentru încălcarea regimului jurdic al incomatibilităților. În alte trei proceduri sunt verificate posibile conflicte de interese în care sunt vizați doi primari din raioanele Dondușeni și Leova, dar și un director de societate pe acțiuni din Cahul.

Foto: UNIMEDIA

Totodată, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze controale pe numele a 17 subiecți ai declarării. În aceste refuzuri sunt vizați a opt consilieri raionali și locali, patru primari, un funcționar public cu statut special, un funcționar public dintr-o primărie, un administrator de întreprindere municipală și un director de societate pe acțiuni.

Doi consilieri din Lăpușna din raionul Hâncești s-au ales cu câte o amendă pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Totodată, inspectorii de integritate au depistat diferență substanțială în averea unui vicedirector de spital în mărime de peste 700 de mii de lei.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 37 de ședințe de judecată, iar pe aspectul prevenirii au fost organizate două instruiri pentru 260 de persoane. Reprezentanții ANI au oferit 98 de consultații telefonice, dintre care 19 apeluri fiind înregistrate la Linia instituțională de informare.


Pub