(video) Flash-mob PAS la Primărie: Iarna-i grea, omătu-i mare, ajutor nu dă primarul. Ceban: Dacă erau la Comrat, luau și bătaie

Flash-mob la Primăria Chișinău, în această dimineață. Consilierii PAS, alături de câțiva chișinăuieni, au scandat „Iarna-i grea, omătu-i mare, ajutor nu dă primarul”, în semn de protest că proiectul prin care solicită majorarea compensației pentru căldură, pentru perioada rece a anului, de la 40 la 60%, ar fi fost blocată de Ion Ceban. În replică, edilul a declarat că „este de râsul curcilor ca guvernarea, care deține toate instituțiile importante în stat, să facă protest” și că dacă ar fi mers la Comrat sau Dondușeni cu astfel de acțiuni, „posibil ar fi luat și bătaie”.

Foto: captura ecran

 „Iarna-i grea, omătu-i mare, ajutor nu dă primarul. Populismul primarului nu încălzește pe timp de iarnă. Ion gramofon, populist ca și Dodon”, au scandat protestatarii.

„Ne-am adunat aici pentru că domnul primar nu ne-a auzit, timp de o săptămână. Am atenționat despre o intenție a fracțiunii PAS din CMC. Cu toții știm prin ce situație grea trecem acum. Da, prețul la gaz a crescut, dar Guvernul a alocat ajutor care nu a mai fost niciodată în RM, de 1,7 miliarde lei. Cea mai mare sumă din acest ajutor va fi pentru mun. Chișinău, cu siguranță va fi mai mult de jumătate. Astfel, Guvernul a alocat compensație direct la sursă de circa 800 milioane lei pentru locuitorii mun. Chișinău. În această situație grea, și administrațiile publice locale trebuie să ajute cetățenii. De aceea, am ieșit cu un proiect de decizie, ca să mărim compensația care astăzi este alocată de CMC de 40%, până la 60%. Domnul primar, în loc să susțină aceste inițiative, le blochează. Executivul, cel care trebuia să avizeze acets proiect, l-a blocat și nu a dat nici până astăzi acest aviz, astfel, nu am putut să-l includem pe ordinea de zi și nici consilierii socialiști nu au susținut includerea pe ordinea de zi”, a declarat consilierul PAS Roman Cojuhari.



În replică, Ion Ceban a declarat: „Uneori, cred că cei care sunt la guvernare s-au obișnuit să ne obișnuiască cu teatrul absurdului. Mai mare prostie nu am văzut nicăieri în lume.

1. Guvernarea, care are Președinția, Parlamentul, Guvernul, absolut toată puterea în stat și își subordonează și alte instituții, vine să facă protest la Primăria Chișinău, deputați și consilieri. Mâine ne trezim cum miniștri, consilieri ai Președintelui.

2. Cine a făcut această treabă mare cu majorarea costurilor la întreținere, la gaz, la energia termică? Primăria? Cine a negociat aceste lucruri? Ei au făcut treaba mare, ei să o rezolve, noi nu o să strângem după ei.

3. Nu există entitate pe întreg spațiul RM care să ofere ceea ce oferă municipalitatea, care astăzi achită direct la furnizor 40% din factura pentru perioada rece a anului. Aproape 6 luni, dacă aveți factura de 3 mii de lei, atunci 1300-1400 din această sumă îi acordă Primăria Chișinău. Sunt peste 90 milioane de lei și zeci de mii de beneficiari”.

„Cred că dacă se duceau prin Comrat sau pe la Dondușeni, puteau să ia și bătaie. Dacă vor, nicio problemă, noi nu suntem împotrivă să oferim suplimentar, săp ne dea bani de la Guvern, pentru că toți banii de la municipiu pleacă la nivel central. Nu avem asemenea situație nicăieri în Europa ca de la impozitul persoanelor juridice pe venit în capitală să rămână zero”, a mai adăugat Ceban.



La ședința CMC din 18 noiembrie, subiectul compensațiilor a provocat un scandal între consilierii PAS și PSRM. Cearta s-a iscat între consilierul PAS Roman Cojuhari și consiliera PSRM Eugenia Ceban, după ce primul a propus să fie introdus, pe ordinea de zi a ședinței, un proiect de decizie ce prevede majorarea compensării din partea administrației publice locale de la 40 la 60% pentru energia termică. „Pentru cei 200 de lei, pe care voi, nerușinaților, le adăugați populației din RM, oamenii sunt obligați să declare terenurile, WC-ul din casă sau de afară, televizorul, dacă au capră, boi, vaci. Și oamenii nu vor primi nimic cu toate că spuneți de 1 miliard și ceva. În al doilea rând, când a fost în campania electorală, 60% la tariful care a existat, a fost așa, dar astăzi, la tariful care este, Chișinăul deja acordă peste 80%, nu 60, fă calcule, domnule, că ești economist. Potrivit statutului mun. Chișinău, sunteți obligați să aduceți acoperire financiară, faceți demers la Guvern, ceea ce nu ne ajunge, unde vreți dvs întâi puneți în bugetul pentru 2022 de la Bugetul central și atunci veniți. Ați dus oamenii la sapa de lemn. Încetați să vă faceți campanie electorală. Deja pe toți îi puneți la pușcărie, domnule Cojuhari, inclusiv pe adjunctul tău”, a declarat Eugenia Ceban.

„Guvernul vostru a adus la așa situație critică să stăm în genunchi la Federația Rusă, anual negociam pe câteva luni contractul și inclusiv cu privire la cele 40%, nu ați pus la punct o procedură și beneficiază proprietarii a 3-4 apartamente. Să vă fie rușine dvs că faceți numai populism și lucruri de dragul de a unge ochii locuitorilor mun. Chișinău”, i-a răspuns, în replică, Roman Cojuhari.


Pub