PSRM condamnă „indexarea doar o dată pe an a pensiilor”: În condițiile scumpirilor fără precedent este un genocid social

PSRM a criticat „indexarea doar o dată pe an a pensiilor”. „În condițiile scumpirilor fără precedent, înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova, acest proiect de lege poate fi numit - al genocidului social”, susțin deputații PSRM. Criticile au venit în urma proiectului de lege al PAS anunțat de deputatul Radu Marian, potrivit căruia „pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică”.

Foto: UNIMEDIA

„Colegul Dan Perciun, în colaborare cu Guvernul, a elaborat și înregistrat proiectul de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor.Proiectul revizuiește modificările neconstituționale promovate în decembrie 2020 și oferă mai multe noutăți bune pentru cetățeni.

Cei care care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Asta înseamnă că bărbații la 1 ianuarie 2022 se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar doamnele 35.6 ani. În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.

Formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor dar și de creșterea economică reală. Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică. Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistem, reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii.

Se menține actuala vârstă de pensionare pentru bărbați și femei. Așadar, proiectul anulează prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. La 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați râmâne a fi 63 de ani, pentru femei va fi 59.6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne până la 63 de ani în 2028.

Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Ori revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1.5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani”, a scris Radu Marian pe Facebook.

Deputații PSRM au criticat acest proiect de lege. „Deputații actualului regim anulează și indexarea de două ori pe an a pensiilor. În condițiile scumpirilor fără precedent, înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova, acest proiect de lege poate fi numit - al genocidului social. Pentru anul viitor se preconizează o inflație care ar putea depăși 15%, iar actuala guvernare vrea să renunțe la indexarea din 1 aprilie și să o păstreze doar pe cea din 1 octombrie. Astfel, aproape un an beneficiarii de pensii și alte plăți sociale vor fi victimele directe ale scumpirilor, în timp ce regimul de la guvernare le va indexa plățile doar spre sfârșitul anului viitor”, afirmă ei.

Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu un comentariul privitor la „impactul social al proiectelor de buget pentru anul 2022”. Aceasta a cricat bugetului social propus de Guvernul Gavrilița, care „prevede anularea indexării pensiilor și alocațiilor sociale, realizată în luna octombrie”. „Indexarea va fi o dată în an – la 1 aprilie, în baza unor noi coeficienți de indexare. Nu se prevede nicio majorare a salariilor pentru personalul medical, respectiv următoarea etapă de majorare a salariilor pentru angajații din prima linie se amână”, a scris Dumbrăveanu pe Facebook.


Pub