(VIDEO) Robotul humanoid Sophia transmite un mesaj pro-inovare Republicii Moldova

22 Nov. 2021, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Nov. 2021, 09:44 // Actual //  MD Bani

Robotul humanoid Sophia, primul robot care deține cetățenia unei țări, a venit cu un mesaj legat de inovare și digitalizare pentru Republica Moldova. Aceasta se adresează fetelor și femeilor din țara noastră, încadrate în domeniul tehnologiilor informaționale. Mesajul pro-inovare a fost transmis online de către Sophia în cadrul evenimentului de lansare a celui mai mare proiect din domeniul digitalizării și inovării – Proiectul Tehnologiile Viitorului, desfășurat pe 17 noiembrie curent, la Chișinău.

„Sunt impresionată să văd atâtea fete și femei care știu că viitorul aparține tehnologiilor și creației. Cea mai bună cale de a prezice viitorul este de a-l crea. Cred că Moldova are un viitor luminos. Abia aștept să vizitez țara voastră în curând.”,  a spus robotul.

Robotul humanoid a declarat că și-a inclus în agenda sa digitală pentru 2022 o vizită în Republica Moldova. Sophia este intervievată în toată lumea, impresionând prin faptul că a fost învățată să se adapteze comportamentului uman și să lucreze cu oamenii. În octombrie 2017, ea a devenit cetățean al Arabiei Saudite, fiind primul robot care a primit vreodată cetățenia unei țări.

Sophia a participat la evenimentul de lansare al Proiectul Tehnologiile Viitorului, la care a luat parte și administratorul USAID, Samantha Power, care a dat asigurări că proiectul va spori competitivitatea și integrarea pe piața internațională a tehnologiilor informațiilor și comunicației (TIC), ingineriei, industriei ușoare, industriile creative și media digitală.

Proiectul Tehnologiile Viitorului va fi implementat în următorii 5 ani și are un buget total de 32,8 milioane dolari americani, fiind finanțat de USAID și Suedia. Acesta este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău