image
Sursa foto: Profimedia

De 40 de ori au cerut ajutor, de 40 de ori au fost deportați: De cinci ani, o familie de refugiați afgani a rămas fără țară

Un cuplu de refugiați afgani încearcă să treacă granița dintre Bosnia și Croația pentru a cere azil politic. Cu ei este fiica lor de numai doi ani. În ciuda tuturor obstacolelor, ei reușesc să traverseze un râu în mijlocul nopții și să intre pe teritoriul Croației. Câteva ore mai târziu, poliția de frontieră îi ridică și îi transportă înapoi în Bosnia. Potrivit celor doi, aceasta este a 40-a încercare eșuată de trecere a graniței și a 40-a expulzare ilegală pe care au suferit-o. Cuplul de refugiați și-a spus povestea într-un interviu realizat de BBC.

Din 2018, zeci de mii de migranți au trecut prin Bosnia cu intenția de ajunge în vestul Europei. Cei mai mulți sunt bărbați necăsătoriți, dar printre ei sunt și familii care înfruntă orice obstacole în încercarea de a intra în Uniunea Europeană.

Akram și Zahra sunt un cuplu de tineri din Afganistan care au fugit din țara lor, acum sub stăpânirea talibanilor, pentru a cere azil în UE. Akram a lucrat ca inginer TV în Kabul. Zahra era polițistă. Au fugit din țara lor din cauză că au fost amenințați cu moartea. Se întâmpla în 2016.

Sara, fetița lor de doi ani, s-a născut în Grecia, acolo unde cererea de azil a familiei a fost refuzată. Acum, au ajuns în Bosnia și trăiesc într-o tabără de refugiați de la granița cu Croația, împreună cu restul familiei. În total, au călătorit aproape 6.500 de kilometrii.

Zahra: „Suntem fără țară. Suntem ilegali peste tot în lume. Ce putem să facem?”

Deoarece au fost deja refuzați de Grecia, Croația este obligată să le verifice situația socială și trecutul. Cu toate acestea, cuplul spune că de fiecare dată când pătrund pe teritoriul Croației, poliția îi ridică fără nicio verificare și îi expulzează înapoi în Bosnia. Au fost și bătuți.

Zahra: „Au venit și mi-au lovit soțul. I-am întrebat: de ce îmi loviți soțul? M-au lovit și pe mine peste față și mi-au zis să tac din gură.”

Înainte să încerce să treacă granița pentru a 40-a oară, cei doi trebuie să își adoarmă fetița, notează Digi24.

Akram: „Dacă se scoală și începe să plângă, oamenii care trăiesc pe lângă graniță o să sune la poliție.”

În apropiere de frontieră, cuplul observă o mașină de poliție care patrulează pe partea croată. Planul lor nu se schimbă.

Akram: „Trebuie să traversăm. Nu avem de ales.”

Reușesc să treacă granița, traversând apele unui râu care desparte cele două țări. Se mișcă încet pentru că se deplasează în grup, împreună cu întreaga familie. Chiar dacă nu îi vede niciun localnic, o să-i vadă cu siguranță poliția.

Câteva ore mai târziu, Akram și Zahra se filmează la marginea unui drum, în Croația. La scurt timp după, sunt ridicați de poliție. Sunt deportați înapoi în Bosnia fără nicio verificare.

Ziua următoare, familia este din nou în tabăra de refugiați din Bosnia.

Zahra: „Suntem în pragul depresiei. Suntem foarte triști, însă trebuie să încercăm din nou. Nu vrem să rămânem fără speranță. De fiecare dată când poliția ne deportează, ne spunem: ok, nicio problemă, vom încerca din nou.”

Guvernul croat nu a comentat acuzele legate de expulzarea refugiaților care cer azil politic, însă în luna iunie a suspendat din funcție trei polițiști pentru folosirea violenței împotriva migranților. Autoritățile spun că a fost un incident izolat și că vor respecta în continuare obligațiile față de cei care cer azil.

În luna octombrie, Croația a recunoscut că poliția a luat parte la acțiuni de respingere violentă a migranților.

Migranții au dreptul să ceară azil politic, iar țărilor le este interzis să îi trimită pe refugiați înapoi unde viețile lor ar fi puse în pericol.

Între iunie 2019 și septembrie 2021, au fost înregistrate în jur de 30.000 de cazuri în care migranții de la granița cu Bosnia au fost respinși de forțele croate. Din 7.200 de cazuri similare ce au avut loc de la începutul anului și până în octombrie, un sfert din ele s-au încheiat în mod violent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: