Sex, droguri, mult pop și multă libertate în muzica de limbă rusă din anii ‘90

În anii ‘90 spațiul ex-sovietic era încă dominat de muzica rusească. Oameni priveau emisiunile МузОбоз și 50/50 și ascultau posturile de radio rusești. În Republica Moldova, pe ringurile de dans și la petreceri, melodiile rusești răsunau la paritate cu cele în limbile engleză și română. Muzica rusească era în acea perioadă foarte diversă, apăreau trupe și interpreți care cântau diferite genuri de muzică și cu tematică neobișnuită pentru acea vreme, cum ar fi sexul sau drogurile. De aceea, pentru mulți dintre moldoveni care au copilărit sau și-au petrecut tinerețea în anii ‘90, melodiile din acea perioadă trezesc sentimente nostalgice. Criticii muzicali ruși spun că multe din piesele scrise în acei ani au devenit clasice.

На-На – „Фаина”

Bari Alibasov, producătorul trupei На-На, recunoaște că atunci când a scris piesa „Фаина” nu se gândea că va deveni un hit cântat în tot spațiul ex-sovietic. Piesa a fost concepută ca un cântec „de o zi” pentru un turneu pe care trupa trebuia să-l facă în Turcia. Alibasov a căutat un motiv muzical din repertoriul artiștilor turcești, l-a adaptat stilului trupei și a compus versurile, pe care le-a dedicat unei vecine pe care toți o numeau „Baba Faia”. În 1992, melodia a nimerit în topul „Звёздная дорожка” al ziarului „Московский комсомолец” și a figurat în topurile rusești mai bine de trei ani. În toamna anului 1992, trupa a filmat și un videoclip erotic pentru acest cântec la studioul de film „Мосфильм”. Clipul a avut două versiuni – „cenzurat” și „erotic”. După ce versiunea mai puțin cenzurată a clipului fost difuzată pe canalul comercial 2×2, acesta a fost interzis. Abia peste 20 de ani, în 2012, clipul a fost distribuit pe internet și din nou disponibil pentru vizionare.

Иванушки International – „Тополиный пух”

În 1998, Иванушки International a lansat piesa „Тополиный пух”, care a devenit instant un adevărat hit. În vara acelui an, videoclipul melodiei era difuzat pe scară largă pe canalele de televiziune rusești, iar cântecul a ajuns pe primul loc în topurile radio rusești. Piesa a cucerit premiul „Золотой граммофон 1998” și „Песня года 1998”. „Тополиный пух” nu numai că i-a adus o popularitate uriașă trupei, dar a devenit și un subiect de glume din cauza versurilor. Toată lumea știe foarte bine: puful de plop acoperă străzile orașelor la mijlocul lunii iunie, dar în piesă se spunea că puful de plop zboară în iulie. Se pare că publicului totuși nu îi păsa de asta, pentru că piesa suna peste tot și toată lumea îi știa cuvintele pe de rost.

Линда – „Ворона”

În 1996 a apărut cel de-al doilea album de studio al cântăreței – „Ворона”. Piesa devine foarte populară și rămâne „cartea de vizită” a cântăreței. Din punct de vedere stilistic, lucrarea a inclus muzică etnică, electronică, art rock, rock gotic și trip-hop. Linda a susținut că piesa a fost impregnată de „spiritul rusesc”, care s-a reflectat în aranjamentele și instrumentele muzicale folosite la înregistrarea discului. Albumul a avut succes comercial, în 1997 plasându-se pe locul 3 după numărul de vânzări. Tirajul său total s-a ridicat la peste un milion și jumătate de exemplare.

Филипп Киркоров – „Небо и земля”

În 1994, se pare că toți cetățenii fostei Uniuni Sovietice urmăreau uimiți cum primadonna estradei rusești Alla Pugaciova se căsătorea cu tânărul interpret Filip Kirkorov, care era cu 18 ani mai tânăr decât ea. Iar cariera interpretului a cunoscut o evoluție ascendentă imediat. Este adevărat că și până la căsătorie Filipp Kirkorov era deja un nume cunoscut. În 1990, el lansase hitul „Небо и земля”, care luase premiul „Песня года”. După acest cântec, fiecare melodie interpretată de el devenea super populară. În 1991, Kirkorov a lansat albumul „Ты, ты, ты”, care a fost vândut cu un tiraj record. În anii ‘90, interpretul lansează cântece și albume aproape în fiecare an. 

 Алла Пугачева – „Позови меня с собой” 

Piesa „Позови меня с собой” a devenit una de referință în repertoriul Allei Pugaciova. Până în prezent, ea este cea mai ascultată melodie a artistei. Prima dată Alla Pugaciova a interpretat piesa la festivalul „Slavianski Bazar” din Vitebsk. Atunci toată lumea a crezut că piesa a fost scrisă de însăși Alla Borisovna. Cu toate acestea, Pugaciova a negat această informație, spunând publicului povestea tragică a autoarei acesteia, Tatiana Snejina. Aceasta a scris melodia în 1993 și a interpretat-o ​​la spectacolele sale. După moartea Taniei, fratele ei a reușit să transmită Allei Pugaciova înregistrările cu melodiile surorii.

Земфира – „СПИД”

Zemfira a numit această piesă drept „cântec- scandal”. Aceasta pentru că nimeni până la ea nu a cântat despre această boală. Poate din această cauză cântecul a devenit hit. Artista, care este și autoarea melodiei, povestește că întâi i-a venit în cap refrenul, după care a compus și restul textului. Apariția melodiei a provocat un val de zvonuri potrivit cărora tânăra cântăreață ar fi suferit de această maladie. Publicul, crescut cu rockul rusesc, unde majoritatea melodiilor erau autobiografice, nu era încă pregătit să audă un text metaforic. De asemenea, în acei ani se zvonea că melodia este un tribut adus liderului Queen, Freddie Mercury, care a suferit de această boală. 

Сплин – „Орбит без сахара”

Piesa a fost scrisă de solistul trupei Alexandr Vasiliev. Acesta a recunoscut că a compus melodia după o ceartă cu soția sa, care i-a declarat că îl părăsește. În acel moment ea mesteca o gumă de mestecat „Orbit”. „Păi, mestecă-ți Orbitul tău fără zahăr!”, a fost reacția artistului. După apariția piesei, unii critici muzicali au declarat că hitul grupului este prea „pop”, asta în condițiile în care până atunci membrii trupei cântau rock. Vasiliev însă spune că piesa trebuie privită ca un cântec ștrengăresc. Admiratorii trupei inițial considerau că melodia este una publicitară, însă producătorul gumei de mestecat a negat acest fapt, spunând că melodia distruge imaginea gumei de mestecat pe care au creat-o ei. În 1998, piesa a cucerit topurile rusești și a fost difuzată încă mult timp de posturile de radio.

Шура –  „Ты не верь слезам”

În anii ‘90, toți tinerii erau înnebuniți după cîntecele acestui interpret. Piesele artistului se auzeau practic din orice curte. La acea vreme, artistul era o persoană unică în show business. Fiecare apariție pe scenă promitea ceva nou și interesant, iar clipurile lui erau cu adevărat provocatoare.

Tânărul era gata pentru orice ca să cucerească faima și dragostea fanilor. De dragul scenei, el și-a scos doi dinții din față. Aici mai adăugăm că artistul era dependent de consumul de alcool și de droguri. În momentul de vârf al carierei sale, Șura a ajuns într-un spital de reabilitare.

Валерий Меладзе – „Сэра”

În 1995, Valeri Meladze a lansat primul său album „Сэра”, care a devenit imediat unul dintre cele mai bine vândute din Rusia. Pe lângă piesa principală, alte trei melodii de pe acest album – „Лимбо”, „Посредине лета” și „Ночь накануне Рождества” – au devenit hituri. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în muzica pop de până atunci. Ulterior, melodiile „Самба белого мотылька” și „Красиво” au consolidat succesul interpretului. Cei care au prins anii ‘90 își pot aduce aminte cum în Piața Centrală din Chișinău răsunau melodiile lui Meladze din toate boxele existente.

Игорь Николаев și Наташа Королева – „Дельфин и русалка”

Albumul „Дельфин и русалка” a fost lansat în 1992. Cântecul care a dat denumirea albumului a devenit instant un hit, ajungând în mai multe topuri. Duetul chiar s-a ales și cu titlul neoficial de delfin și sirenă. În 1994, albumul a primit premiul „Овация”. După mai mulți ani, compozitorul povestea că în anii ‘90, împreună cu partenera de scenă, organizau câte cinci concerte în complexul „Олимпийский”, biletele fiind vândute cu multe zile înainte de spectacole. Igor Nikolaev și Natașa Koroliova au fost căsătoriți între 1992 și 2001.

Nautilus Pompilius – „Прогулки по воде”

În 1992, trupa decide să lanseze un nou album cu muzică de chitară. Liderul trupei Veaceslav Butusov spune că noul album urma să includă melodii mai puțin cunoscute, însă piesele „Прогулки по воде” și „На берегу безымянной реки” au devenit hituri. Prima melodie a fost îndrăgită de public la fel de mult ca și hitul de odinioară „Я хочу быть с тобой”. Deși membrii trupei au declarat melodia lor nu era religioasă, aceștia au fost acuzați că au cochetat cu un subiect biblic legat de Apostolul Andrei. 

 ДДТ – „Что такое осень”

Liderul trupei Iuri Șevciuk spune că melodia a fost scrisă în septembrie 1991, în timp ce se plimba prin cimitirul Nikolskoe din Sankt Petersburg. Inițial, nu toți membrii trupei au fost de acord cu această piesă. Unul din ei chiar a declarat că nu va cânta „această piesă pop”. Însă cântecul a devenit un hit, publicul solicitând în mod constant să fie interpretat la fiecare concert. Și dacă în primii ani Șevciuk ceda solicitărilor, încheind spectacolele cu acest hit, la un moment dat, trupa a anunțat un moratoriu temporar asupra interpretării melodiei și a început să avertizeze pe toți cei care veneau la concertul său să nu o mai ceară. Șevciuk chiar a declarat că o mulțime de trupe bune au fost „ucise” de un super hit. Trupa nu a cântat această piesă timp de un an, după care au reinclusă în repertoriu. 

Машина Времени – „Однажды мир прогнётся под нас” 

„Dacă un autor vă spune o poveste interesantă despre cum a compus un cântec sau o poezie, el, de regulă, minte”, spune Andrei Makarevici, liderul trupei. Potrivit lui, toate cântecele sunt scrise astfel: se ia un caiet, un pix și se scrie tot ce îți vine minte în acel moment. „Однажды мир прогнётся под нас” a fost scris în timp ce artistul mergea cu trenul din New York spre Philadelphia, unde urma să se vadă cu fiica sa, care absolvea facultatea. „Pe drum, am scris acest cântec”, a povestit Makarevici. Piesa a devenit un hit, care este și acum difuzat de posturile de radio rusești.

Мумий Тролль – „Утекай”

Deși a fost fondată încă în anii 80, trupa a devenit cunoscută publicului larg la mijlocul anilor 90. Explicația era una foarte clară: muzica Мумий Тролль la acea vreme nu corespundea nici concepției de muzică pop, nici de rock. Totuși, membrii trupei au început să lanseze clipuri pentru melodii, care au început a fi difuzate la posturile de televiziune rusești. Acestea au stârnit un adevărat boom. Criticii muzicali afirmă că popularitatea trupei se datorează în mare parte solistului Ilia Lagutenko, care era carismatic și stilat.</span

Мальчишник – „Секс без перерыва”

Este una dintre primele trupe rap din fostul spațiu URSS. Sexul era tema principală a melodiilor, dintre care cea mai faimoasă a devenit „Секс без перерыва”. În martie 1992, la televiziunea centrală a fost difuzată emisiunea „50/50”, în cadrul căreia a trupa a interpretat piesa „Секс без перерыва”. Cântecul a provocat un adevărat scandal: redactorul programului a fost concediat, iar trupa a fost inclusă pe lista neagră, având accesul interzis la posturile de radio și de televiziune. În aceeași lună trupa a filmat un videoclip la această piesă. Albumul „Поговорим о сексе” s-a vândut în peste un milion de exemplare și a avut un mare succes la publicul larg. Poate puțini știu, însă unul din membrii formației era Andrei Lîsikov, cunoscut astăzi ca Дельфин.

Чайф — „Никто не услышит”

Piesa este una din cărțile de vizită ale trupei, alături de alte două piese – „Не спеши” și „Оранжевое настроение”. Este cunoscută publicului larg și sub denumirea „Ой-йо”.

La concerte, membrii trupei o cântă de obicei împreună cu publicul. Piesa a devenit atât de populară, pentru că ceea ce se cântă în ea este bine cunoscut și înțeles de toată lumea. Cântecul reflectă spiritul vremurilor, când mitingurile erau organizate în mod regulat în Rusia, precum și în alte republici ale URSS, iar muncitorii intrau în grevă. Piesa a fost înregistrată în 1990 și lansată oficial pe discuri de vinil în 1991. Cu toate acestea, videoclipul a apărut abia în 1994. A fost unul din primele clipuri rusești în care s-a utilizat grafica de computer.

Мистер Малой – „Буду погибать молодым”

Мистер Малой, adevăratul nume Andrei Țîganov, este unul dintre primii artiști rap ruși. Cel mai cunoscut hit al său „Буду погибать молодым” a devenit „imnul generației anilor 90”, artistul având atunci doar 14 ani. Piesa a ajuns în topurile posturilor de radio Европа Плюс, Балтика și Максимум. În vara anului 1993 a fost filmat clipul pentru această piesă, care a fost prezentat la emisiunea „50/50” de la televiziunea centrală. Deși a fost acuzat de unii de promovarea unui stil de viață nesănătos, tânăra generație asculta piesele lui Мистер Малой. Portalul rap.ru a inclus discul „Буду погибать молодым” în lista de onoare a „Principalelor albume ale rapului rusesc”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.