vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoUtilizarea deşeurilor comunale pentru producerea biogazului - afacere profitabilă în Cehia, soluție pentru Moldova

Utilizarea deşeurilor comunale pentru producerea biogazului – afacere profitabilă în Cehia, soluție pentru Moldova

Recomandate

Termenii de „societate de consum”, „avalanșa de deşeuri” şi „criza deşeurilor” nu sunt decât câteva exemple care permit ilustrarea problemelor create de deşeuri, cu care se confruntă mediul înconjurător de astăzi.

În ultimii anii, fiecare cetăţean al Republicii Moldova a generat anual aproape 550 de kilograme de deșeuri menajere, cantitate care plasează ţara noastră pe ultimele locuri în Uniunea Europeana, potrivit Eurostat.

În continuare, expertul Andrei Gumovschi relatează mai multe despre practica Cehiei în gestionarea deșeurilor și care sunt impedimentele întâlnite la acest capitol.

Raportat la o medie comunitară de 522 de kilograme, Moldova intră în urma României, Letoniei, Poloniei, Slovaciei şi Cehiei în grupul ţărilor care produc cantități mici de deşeuri menajere pe cap de locuitor.

De altfel, cehii aruncă cel mai puţin gunoi din Europa, fiecare locuitor generând 294 de kilograme de deşeuri menajere.

Trei milioane de metri cubi de gunoi s-au adunat anul trecut în Moldova. Două milioane din acestea sunt aruncate de populație, restul – de întreprinderi. Mai mult de o treime din deșeuri – 1,2 milioane de metri cubi – revin Chișinăului.

În Republica Moldova, 97% sunt plasate în gropi de gunoi, ca în majoritatea ţărilor est-europene, în Germania, de exemplu, peste 50% sunt reciclate.

În viaţa de zi cu zi noi producem o serie de deşeuri menajere care sunt aruncate în locuri special amenajate şi nu le mai refoloseşte nimeni.

Deşeurile aruncate sau stocate în diferite locuri neadmise, poluează aerul, apa şi solul, degradează peisajele pe suprafeţe întinse, antrenează costuri ridicate pentru depozitarea lor şi uzine pentru incinerarea reziduurilor.

După cum se ştie, din procesele de producţie agricolă rezultă o cantitate mare de produse auxiliare refolosibile. Multe dintre acestea au valoare economică, putând fi utilizate ca sursă de biogaz (biometan).

Biogazul se obţine din deşeuri agroindustriale, forestiere sau din alte deşeuri, în urma unor activităţi fermentative a unor microorganisme (bacterii) anaerobe.

Pentru obţinerea biogazului, deşeurile se pot amesteca cu microorganisme anaerobe, care activează în lipsa completă a aerului.

În aceste condiţii se dezvoltă foarte bine bacteriile care sunt capabile de a transforma deșeurile organice în gaz metan şi dioxid de carbon.

Unele materiale care aparent nu mai sunt folositoare ar putea fi reciclate (refabricate). Obiectele din metal, hârtie, sticlă, plastic şi altele pot fi reciclate.

Această reciclare ar contribui la salvarea anumitor plante, animale sau a unor materiale de fabricare. De exemplu, materialele din hârtie sunt folosite o singură dată după care sunt aruncate.

Dacă acestea ar fi reciclate nu ar mai fi nevoie să se mai consume plante din care se fabrică hârtia. Reciclarea plasticului are rol în scutirea solului de a fi poluat, deoarece materialele din plastic se degradează în aproximativ 100 de ani şi nu ar mai necesita materialul din care se extrage plasticul.

După reciclare, plasticul nu îşi pierde calitaţile, la fel cum materialele din sticlă şi din metal.

Compostarea deşeurilor 

                                                                                          O reciclare naturală a biomasei, adică a deşeurilor, este compostul. Compostul nu înseamna doar atenuarea problemei deşeurilor.

Produsul final, compostul, este un îngrăşămant natural şi un excelent ameliorant care poate fi utilizat în grădini şi pe câmpuri.

Pentru a putea recupera deşeurile organice, este indispensabil să le colectăm separat. Este important ca acestea să conţină cât mai puţin posibil suprafeţe indezirabile (corpuri străine şi poluanţi).

Elementele cele mai importante, de exemplu, bucăţile de arbori, arbuşti, trebuie tăiate pentru a facilita procesul de descompunere.

Apoi, materialul este bine amestecat şi pus în formă de straturi. Adică, începând din acest moment, începe procesul de descompunere propriu-zis.

Microorganismele şi alte organisme vii din sol transformă substanţa organică în nutritivi. Acest proces liber de energie face să crească temperatura în compost.

După câteva săptămâni, deşeurile organice s-au transformat în compost bogat şi hrănitor care poate fi utilizat ca îngrăşământ pentru o bună creştere vegetală.

Practica utilizări deşeurilor comunale din Cehia ar fi o afacere profitabilă pentru Republica Moldova şi nu numai.

Practica cehă în menajarea deşeurilor ar putea fi implementată şi în Republica Moldova, căci problema insuficienţei spaţiului pentru depozitarea deşeurilor este una actuală şi pentru ţara noastră.

Având ocazia să vizitez Cehia, câţva ani în urmă, am văzut în orăşelul Tusmice o întreprindere de prelucrare a deşeurilor comunale şi industriale AAEN spol sro.

Scopul vizitei fiind de a vedea metodologia de stocare şi utilizare a deşeurilor şi obţinerea biogazului, care se utilizează pentru producerea energiei electrice. Î

Aici se utilizează deşeurile din orăşelele din preajmă, unele localităţi rurale din împrejurime şi deşeurile (cenuşa) de la termoelectro centrala de la Tusmice.

Gunoiştea este împărţită în 4 secţii dintre care o secţie aparte este pentru depozitarea deşeurilor periculoase pentru mediu şi sănătatea faunei şi florei.

La baza secţiilor pentru utilizarea deşeurilor comunale se pun trei straturi de argilă a câte 20 cm grosime fiecare, iar pentru secţia deşeurilor menajere periculoase se mai pune o peliculă cu grosimea de 0,5 cm.

Pe toată suprafaţa gunoiştii sunt construite 18 ţevi verticale din beton, care au perforaţii pentru conectarea cu ţevile orizontale din poliester care au destinaţia colectării biogazului.

Cu ajutorul pompelor, biogazul se colectează în rezervoare speciale. Viteza de pompare a biogazului este de 47 l/oră.

Componenţa biogazului include: 

  • Metan – 52%;
  • CO2 – 39,40%;
  • O2 – 0,26%.

Aproximativ 50% din biogazul obţinut se utilizează pentru producerea energiei electrice cu caracteristicele: 220-250 kw şi 55-65 V. Întreprinderea realizează 6 mln kw/oră pe an, rentabilitatea fiind egală cu coeficientul – 1.

Costul la 1 kw/c este de 2,70 CZK (Crone Cehia 1CZK atunci era = 0,55 lei moldovenești).

Pentru prelucrarea unei tone de deşeuri comunale, clientul achită 1000 CZK. (ce este echivalent cu 500 lei) dintre care 500 CZK rămân pentru întreprindere, iar 500 CZK se reţin ca impozite.

Pentru prelucrarea unei tone de deşeuri major periculoase se achită 6200 CZK, dintre care pentru întreprinderea de prelucrare a deşeurilor rămân 2500 CZK, restul banilor se repartizează pentru fondul protecţiei mediului, impozite etc.

Cauciucurile de la autovehicule se colectează sepărat, se mărunţesc şi se expediază la unele întreprinderi care ulterior le prelucrează la producerea asfaltului pentru drumuri sau se utilizează la prepararea cauciucurilor.

Tehnica include: tractoare care nivelează terenul, fărâmiţează materialele de construcţii şi presează deşeurile.

La suprafaţă, nivelul maximal de deşeuri se acoperă cu peliculă şi cu 3 straturi de argilă a câte 20 cm fiecare iar deasupra se mai acoperă cu un strat de humus unde ulterior se plantează arbori.

După închiderea completă a gunoiştii, timp de 15 ani se va continua extragerea biogazului.

Profitul anual al gunoiştii este de circa 10 milioane de CZK, dintre care aproximativ 2 milioane CZK se achită impozitele la stat.                                                                            

Rentabilitatea stației de producere a electricității nu este mare, dar datorită subvenţiilor este posibil de a acoperi toate cheltuielile aferente.

Subvenţia este în mărime de 1,4 croni pentru 1kw și are ca scop primordial imbunatăţirea situaţiei ecologice din regiune. Suplimentar, cei care solicită ca deşeurile lor să fie depozitate aici, vor trebui să achite taxa de 1000 CZK/tonă, din care o parte vor merge la compania care menajează deşeurile şi o parte la administraţia locală din această regiune, şi anume în fondul de întreţinere a mediului ambiant. 

Taxa achitată pentru depozitarea deşeurilor chimice va fi de apromimativ de 8800 czk/tona fiind divizată între administraţie şi proprietarii gunoiştii.

Compania ce stochează gunoiul achită la stat anual o taxă de aproxomativ 2 milioane de CZK, iar venitul anual înregistrat de compania MAEN este de 5 milioane de dolari SUA.

Însă, acest tip de activitate în ţările Uniunii Europe este subvenţionat de către stat, datorită efectului pozitiv pe care îl are asupra întregii societăţi, pe când în Moldova nu este.

Ca rezultat, nimeni nu doreşte să investească şi să dezvolte acest domeniu de activitate. Unica posibilitate ar fi atragerea surselor străine de la organizațiile internaţionale care au ca obiectiv principal protecţia mediului înconjurător.

Bibliografie 

Gumovschi A. Utilizarea deşeurilor comunale, o afacere profitabilă în Cehia care ar fi profitabilă şi pentru Moldova. Revista NOOSFERA, Chișinău, 2019.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco