Andrei Năstase: Ca pe vremea antihriștilor, astăzi, sâmbătă, când oamenii au alte ocupații, au scos crucifixul de la MAI

Fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a venit cu un comentariu după ce a aflat că a fost scos crucifixul de la MAI. „Acest minister de Interne, condus astăzi, nu mai știu de cine, nimeni nu știe de cine este condus, de președintă, de prim-ministră, de un om din spate, numai Dumnezeu știe. Acest minister de Interne, în loc să aleagă hotărârea din iulie, rămasă definitivă și irevocabilă în cazul crucifixului, au mers mai departe și cel mai probabil demonstrând non-combat, insuficiență de diligență și aplicare a acestui proces au pierdut până la CSJ și s-au grăbit să execute cea de-a doua hotărâre”, a declarat Năstase pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Aflu astăzi că trăiesc într-o eră a antihriștilor, care au decis sâmbătă, așa făcea și Plahotniuc pe vremuri, dacă era ceva de demolat, demola sâmbăta când oamenii se uitau la tenis sau la fotbal. Așa și aceștia, astăzi, au decis să scoată crucifixul de la MAI și să-l ducă în altă parte, l-au dus într-o biserică și aceasta nu este rău. Faptul că i-au găsit loc într-o biserică nu este rău, mă așteptam ca pe timpurile bolșevicilor, poate să o dea la foc sau să găsească o altă destinație pentru acea cruce frumoasă, în care mi-am pus și eu speranța că va rămâne acolo pe veci, ca semn, așa cum scrie și în imnul național - oastea e creștină. 

Este un lucru sfâșietor pentru mine, pentru că pe lângă multe lucruri pe care le-am făcut la ministerul de Interne și despre care nu se știe și o să rog colegii mei să distribuie raportul de o sută de zile a lui Andrei Năstase din 2019, iar societatea să-l comparea cu raportul de 100 de zile a tuturor miniștrilor de interne din Republica Moldova, inclusiv actualului. 

Din păcate am ajuns în era incompetenților a unor oameni, care în loc să găsescă soluții bune pentru cetățeni, găsesc pretexte și scuze. Vreau să vă amintesc că procesul crucifixului a fost câștigat de umila mea persoană în instanța de judecată. În Consiliul nediscriminării, inexistent până în momentul în care eu am instalat un crucifix la ministerul de Interne a emis o decizie, iată în acel moment m-am adresat în instanțele de judecată și m-am bătut cu ei până la CSJ, am câștigat procesul.

Acest minister de Interne, condus astăzi, nu mai știu de cine, nimeni nu știe de cine este condus, de președintă, de prim-ministră, de un om din spate, numai Dumnezeu știe. Acest minister de Interne, în loc să aleagă hotărârea din iulie, rămasă definitivă și irevocabilă în cazul crucifixului, au mers mai departe și cel mai probabil demonstrând non-combat, insuficiență de diligență și aplicare a acestui proces au pierdut până la CSJ și s-au grăbit să execute cea de-a doua hotărâre. 

De ce în Republica Moldova găsești discriminatoriu instalarea unui crucifix, într-un spațiu public, acolo unde există un drapel al Republicii Moldova, de pe care nu lipsește crucea? Cum este posibil să fie discriminatoriu instalarea unui crucifix la MAI, în momentul în care peste 90 la sută din cetățenii acestei țări poartă la gât o cruce. 

Mă tem că într-o bună zi vor veni antihriștii și vor vrea să ne scoată crucile de la gât. Sunt un om tolerant și știu că libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea altuia, dar știu că la fundamentul acestui neam stau marele valori creștine. 

Doamna, și aici căutați care, a căutat să se ascundă după un pretins domn pe nume Diaconu, ironia sorții, un oarecare Diaconu a gestionat aceste lucruri, care dacă vă amintiți pe timpuri pe timpul lui Plahotniuc și Filat, la puterea unei structuri a MAI. În loc să „se bată” pentru o cruce, el a ales să o scoată și să o ducă de acolo. 

Voi lupta în continuare, ca într-o bună zi, acea cruce să revină la locul ei”, susține Năstase.


Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, la data de 15 noiembrie, că urmează să identifice soluții pentru a scoate crucifixul, instalat în 2019, de ministrul de atunci Andrei Năstase. Asta urmare a deciziei CSJ din 10 noiembrie.

În aceeași, Năstase a declarat că va depune o cerere de revizuire a hotărârii CSJ din 11 noiembrie, și că va pregăti dosarul pentru a merge la CtEDO. În opinia sa, decizia instanției este „un act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului care trebuie să fie abrogat”.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia din 11 noiembrie a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, emis astăzi, Biserica Ortodoxă din Moldova „califică o nedreptate fundamentală această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”. „Prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”, spun reprezentanții Mitropoliei, care îndeamnă membrii Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție să-și revizuiască decizia.

Crucifixul instalat în incinta Ministerului Afacerilor Interne, la decizia lui Andrei Năstase, pe vremea când era la șefia instituției, în 2019, urma să fie scos. Cel puțin asta presupune decizia de pe 9 august a Curții de Apel, care însă, mai poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

La 15 septembrie 2019, a avut loc inaugurarea unui crucifix în incinta Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a servi drept pavăză pentru toate acțiunile angajaților instituției. La eveniment au participat atât reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei, cât și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase, a declarat că „acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”.

La 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea evenimentului, calificând declarațiile fostului ministru de Interne drept „instigare la discriminare pe motive religioase”, obligându-l să-și ceară scuze publice. De asemenea, Consiliul a decis că MAI trebuie să scoată obiectul de cult din holul instituției.

La data de 3 martie 2020 Instanța de judecată a admis plângerea depusă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, împortiva deciziei Consiliului pentru prevenirea discriminării, ce vizează crucifixul instalat în Ministerul de Interne. Consiliul l-a obligat pe Năstase să-și ceară scuze pentru „discurs instigator la discriminare pe criterii religioase”, iar instituția urma să scoată obiectul de cult.

Pe 31 iulie 2020, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani a anulat decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019, prin care președintele Platformei DA, Andrei Năstase era obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, de pe vremea când era ministru de Interne, Consiliul calificându-le drept „instigare la discriminare pe motive religioase”.

La 21 februarie 2021, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu va mai trebui să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, pe vremea când era ministru de Interne. 


Pub