Cum te scapă masturbarea de stres și îți îmbunătățește viața sexuală

Masturbarea a fost stigmatizată de-a lungul veacurilor. Era rușinos și jenant să vorbești  despre asta, fiind un subiect tabu până la finele secolului XX, după ce în Evul Mediu religia a proclamat masturbarea drept păcat.

Dar dacă ne uităm mai atent la istorie, putem deduce că oamenii s-au masturbat dintotdeauna. Acest lucru este confirmat de desenele preistorice de pe pereții peșterilor. Și în antichitate masturbarea era privită ca ceva natural. De exemplu, în Egiptul antic, faraonii se masturbau public în Nil pentru „a întări puterea creatoare a acestui mare fluviu”. Sumerienii și babilonienii considerau masturbarea o modalitate eficientă de a crește puterea sexuală. Iar în Grecia și Roma antică, masturbarea era considerată un mod natural de plăcere. 

Ce este masturbarea

Masturbarea este stimularea propriilor organe genitale și zone erogene cu mâinile sau alte mijloace pentru a obține plăcere sexuală. Este practicată și de bărbați, și de femeile de toate vârstele și este o componentă firească a unei vieți sexuale sănătoase. Este complet sigură și inofensivă. 

Sexologii spun că nu există un număr maxim sau minim de câte ori pe zi „se poate” de masturbat, deoarece fiecare persoană are propria nevoie de autosatisfacție. Potrivit acestora, persoanele care practică masturbarea nu trebuie să-și facă griji dacă se masturbează prea des. O dată pe zi este normal, de cinci ori pe zi este, de asemenea, normal. Masturbarea poate deveni o problemă doar atunci când afectează viața de zi cu zi. Dacă îți este greu să nu te gândești la masturbare atunci când mergi la serviciu, te întâlnești cu prietenii și familia, nevoia zilnică devenind ca o dorință copleșitoare obsesivă, atunci ar trebui să apelezi la un psiholog pentru ajutor.

Pentru copii masturbarea este un element al formării psihicului

De asemenea, sexologii subliniază că masturbarea în copilărie este un element al formării psihicului, și nu distrugătorul acestuia. Chiar și copiii între 2 și 5 ani, își ating organele genitale proprii, dar nu ca pe un obiect sexual, ci ca pe un fenomen curios, și asta este firesc. 

Oamenii de știință sugerează, de asemenea, că masturbarea în copilărie și adolescență promovează experiențe sexuale pozitive în viitor și o stimă de sine sănătoasă. 

Experții țin să precizeze că părinții nu ar trebui să le interzică copiilor să se masturbeze. Această activitate pentru ei reprezintă o nouă rundă în propria lor dezvoltare și descoperirea sexualității. Copiii nu trebuie speriați sau pedepsiți, lor trebuie de le explicat că aceasta este o activitate plăcută și utilă, pur și simplu nu trebuie să o facă în public.

Masturbarea este practicată și de bărbați, și de femei

Un sondaj realizat în Statele Unite a arătat că aproximativ 74% dintre băieți cu vârsta între 14 și 17 ani și 48% dintre fete cu aceeași vârstă se masturbează. Această distracție nu le este străină nici adulților – 63% dintre bărbați și 32% dintre femeile de 57-64 de ani se masturbează.

Un alt sondaj realizat în 2019 în Danemarca a arătat că din cei 62.000 de participanți la cercetare, 96% dintre bărbați și 87% dintre femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 89 de ani au încercat să se masturbeze cel puțin o dată în viață. De aproape trei ori mai multe femei au spus că orgasmele lor sunt mai feerice fără un partener. Bărbații sunt mult mai predispuși să folosească pornografia ca sursă de inspirație, în timp ce femeile preferă jucăriile sexuale. De asemenea, din grupul persoanelor chestionate, 51% au spus că se masturbează cel puțin o dată pe săptămână.

      Citește și: Jucăriile sexuale

Masturbarea poate avea beneficii

După cum spune sexologa Mariana Spînu, masturbarea este un mod de a-ți cunoaște propriul corp, iar acest lucru va spori stima și iubirea de sine, îți va da încredere. Totodată, vei afla ce atingeri și mângâieri îți vor aduce plăcere cu siguranță. Ea poate fi și benefică pentru sănătate. De exemplu, excitarea sexuală și orgasmul ameliorează stresul. Experta precizează că creierul produce mulți hormoni în timpul orgasmului, inclusiv dopamina, adesea numită hormonul fericirii, endorfinele (care acționează ca un analgezic) și oxitocina, cunoscută și sub numele de hormonul iubirii. Toate sunt bune pentru creier, acestea îmbunătățind bunăstarea generală.

Îmbunătățește viața sexuală

Un mit mai vechi spune că dacă te masturbezi vei atinge mai greu punctul culminant în timpul actului sexual propriu-zis. În realitate, totul este invers. Cu cât te masturbezi mai mult, cu atât vei dori să faci mai mult sex, susțin sexologii. 

Orgasmele, inclusiv cele „produse” la masturbare, stimulează eliberarea hormonilor sexuali, măresc fluxul de sânge în organele genitale și îți programează creierul să vrea să practice regulat sexul. În plus, practica duce la perfecțiune. Respectiv, în timpul sexului cu un partener, vei avea mai multe șanse să ajungi la orgasm, atunci când știi exact ce fel de atingeri și mângâieri vrei. 

Un sondaj din 2020 în rândul femeilor din SUA și Ungaria a arătat următoarele statistici: femeile care se masturbează în mod regulat sunt mai interesate să aibă un orgasm în urma sexului și acordă mai multă atenție senzațiilor lor în timpul procesului. Așadar, masturbarea este mai mult o cheie pentru orgasm decât o piedică.

Atenuează durerile menstruale

Masturbarea poate înăbuși sau chiar ameliora complet durerea, în special cele asociate cu ciclul menstrual și alte simptome ginecologice. Masturbarea în timpul menstruației are efecte analgezice și antiinflamatorii și, în general, reduce disconfortul pe parcursul menstruației. De asemenea, substanțele care se elimină în organism eliberează tensiunea din zona genitală, care de obicei provoacă disconfort și este dureroasă.

Reduce stresul și anxietatea

Sexul este o modalitate excelentă de a scăpa de grijile inutile și de anxietatea crescută. Masturbarea declanșează o reacție chimică în organism care blochează emoțiile negative și te face să te simți calm și în largul tău. 

În perioadele de stres, se observă niveluri ridicate de cortizol în sânge. Endorfinele care se produc în timpul masturbării și orgasmului contribuie la scăderea cantității de cortizol. Astfel, sunt reduse efectele negative ale stresului asupra organismului. 

Unii medici chiar recomandă masturbarea ca un remediu eficient pentru stresul la locul de muncă. 

Masturbarea poate fi făcută și împreună cu partenerul, cu sau fără jucării sexuale. Este o modalitate bună de a vă descoperi punctele erogene împreună, de a discuta mai deschis despre ce vă place și a putea observa reacțiile pe care le are fiecare atunci când sunt atinse cele mai sensibile puncte ale corpului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.