Monopoliștii – „regii” profiturilor grase din Republica Moldova

20 Nov. 2021, 01:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Nov. 2021, 01:43 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent, în Republica Moldova prețurile sunt mari din cauza monopolurilor și a schemelor corupte, care au fost construite ani de zile. Cetățenii plătesc tribut monopoliștilor în foarte multe domenii, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV, economistul Veaceslav Ioniță.

În opinia lui schemele cum erau protejate de unii acum sunt protejate de alții. El a dat exemplul soluționării exportului de metale pe care îl avea Metalferos. „A fost o decizie politică și s-a soluționat problema”.

Ioniță a dat exemplu și BNM, care în prezent intervine pe piața valutară cu doar 2-3 mil. USD la tranzacții de miliarde și le arată din deget „băieți nu vă jucați”.

Banca nu trebuie să cumpere sau să vândă sute de milioane de dolari cum o facea anterior, în condițiile în care toți au înțeles că BNM poate să intervină atunci când este nevoie. Totodată, ca urmare a combaterii corupției din sistemul bancar s-au redus și dobânzile la credite”, a punctat Ioniță.

Deputatul PAS, Dan Perciun a lăsat să se înțeleagă că problema monopolurilor sufocă concurența, iar costul este achitat de cetățeni.

Un lucru care urmează să se întâmple în următoarea perioadă este să fuzioneze Consiliul Concurenței cu ANRE pentru ca să avem o singură instituție responsabilă pe tot lanțul. Noi am avut un Consiliu al Concurenței amorf care n-a aplicat amenzi, care nu s-a asigurat că în țara asta există concurență. Bineînțeles că lucrul ăsta nu o să se întâmple peste noapte din nou, deoarece până construiești o instituție funcțională, care are capacitatea să țină piept industriilor mari o să dureze o perioadă, dar e clar că trebuie de intervenit pentru că toate aceste monopoluri înseamnă costuri mai mari pentru cetățeni”, a menționat Dan Perciun.

Economiștii au sesizat că în Republica Moldova există monopol pe mai multe domenii, farmaceutic, comerț, cerealier și la importul anumitor tipuri de mărfuri și produse.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic.

Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest an. Deja, Cuba a primit 66.887 de ruși între ianuarie și martie 2024.

Această cifră record îi depășește cu mult pe cei 32.224 de ruși care au vizitat țara în perioada ianuarie-martie a anului trecut.

Ambele țări fac eforturi pentru a crește numărul de zboruri directe după ce SUA au înăsprit regulile privind turismul pentru Cuba, care și-a închis, de asemenea, granițele până la sfârșitul anului 2021, când toți rezidenții săi au fost vaccinați, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra economiei.

Aproximativ 185.000 de ruși s-au bucurat de soarele cubanez anul trecut, dar obiectivul actual speră să crească acest număr cu 10 procente.

Zborurile actuale din Rusia către aeroporturile din Havana, Varadero și Cayo Coco sunt deja aproape de capacitate, cu o rată medie de ocupare de 94%, potrivit TV BRICS, o rețea cu sediul la Moscova care acoperă blocul economic BRICS, din care face parte și Rusia.

Cuba a solicitat să se alăture BRICS, care a adăugat oficial anul acesta Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

„În 2019, înainte de pandemie, existau 18 zboruri săptămânale din Rusia către Cuba. Iar acum autoritățile vor să extindă geografia plecărilor, ridicând cifra la 20 de zboruri pe săptămână”, a declarat pentru Prensa Latina Christina Leon, consilier pentru turism al ambasadei Cubei în Rusia.

Cuba aproape că și-a închis granițele 2021, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 67% a turismului total față de 2020.

Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură uriașă pentru economie, deoarece țara se bazează pe valutele străine provenite din turism pentru 10 la sută din PIB-ul său, folosite pentru a cumpăra alimente și medicamente de pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău