(video) Terguță, despre anchetarea lui Stoianoglo pe cazul profesorilor turci: „Platforma DA nu vrea nimic, este o decizie a Ingăi Grigoriu”

„Platforma DA nu vrea nimic de la Stoianoglo, este o decizie a Ingăi Grigoriu și probabil pe ea ar trebui să o întrebați”. Declarație aparține secretarului general demisionar al Platformei DA, Ion Terguță, în contextul ultimei decizii a CSP de a-l ancheta pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru pretinse acțiuni ilegale „în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova”. Precizările au fost făcute la Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Nu mă întrebați pe mine pentru că eu nu pot să vă răspund la această întrebare. Inga Grigoriu este o persoană conștientă și ea poate să vă explice în detaliu ce a avut în vedere. Nu pot să răspund în numele ei

Platforma DA nu vrea nimic de la Stoianoglo, este o decizie a Ingăi Grigoriu și probabil pe ea ar trebui să o întrebați. Acolo nu scrie Platforma DA. Nu formațiunea a înaintat o pretenție către Stoianoglo”, a declarat acesta.

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi anchetat pentru pretinse acțiuni ilegale „în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova”. O solicitare în acest sens a venit din partea fostei deputate a Platformei Da, Inga Grigoriu, iar CSP i-a acceptat, ieri, sesizarea.

Șeful suspendat al PG consideră că tot ce se întâmplă în cadrul urmăririi penale pornite pe numele său sunt doar acțiuni care să îl facă să se gândească doar la metode de apărare și că reprezentanții actualei guvernări ar fi putut să îi spună din start că nu vor să lucreze cu el, fără a „inventa diverse metode”.

La 5 februarie 2020, șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a transmis un mesaj în limba turcă celor șapte profesori turci, care au fost expulzați în toamna anului 2018. „Îmi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să vă apere drepturile fundamentale. Sper, că acest caz va servi o lecție pentru toți”, a spus Stoianoglo în limba turcă.

La 9 septembrie 2020, Judecătoria Buiucani a emis sentință de condamnare fostului director al SIS, Vasile Botnari, în dosarul profesorilor turci, dar a secretizat orice informație pe acest caz, potrivit Procuraturii Generale, care a solicitat instanței de judecată desecretizarea sentinței, având în vedere rezonanța socială a cazului.

Totodată, Procurorul General a anunțat că Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci. Acesta a fost obligat să achite 125 de mii de euro pagube materiale familiilor profesorilor, dar și cheltuielile pentru avionul cu care au fost duși aceștia în Turcia. Întrebat cine putea să influențeze deciziile lui Botnari, Stoianoglo a spus că „doar Vlad Plahotniuc”.

Ulterior, în cadrul unui interviu, Stoianoglo declara că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate susține că a acționat în interesele securității naționale atunci când a luat decizia de expluzare. În opinia Procurorului General, deciziile s-au luat la nivel politic, iar Vasile Botnari pur și simplu le-a executat.


Pub