Fostul șef de la ASP, Sergiu Răilean, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Fostul director de la „Agenția Servicii Publice”, reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Măsura a fost dispusă de Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana), după ce procurorii PCCOCS au solicitat aplicarea arestului preventiv.

Foto:

Prin urmare, după emiterea încheierii judecătorești la finele zilei, procurorii o vor studia și vor examina oportunitatea contestării acesteia la Curtea de Apel Chișinău.

Ex-directorul Agenției Servicii Publice, la care SIS și PCCOCS au desfășurat, miercuri, percheziții, fiind bănuit că l-ar fi ajutat pe Vladimir Plahotniuc să-și facă acte cu altă identitate, este vicepreședintele PD, Sergiu Răilean. În acest context, Partidul Democrat a condamnaat „atacurile autorităților împotriva” lui Răilean, calificându-le „de natură strictamente politică”, ce ar avea drept scop „distragerea atenției populației de la adevăratele probleme ale oamenilor: dublarea tarifului la gaz și creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor”.

Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfășurat percheziții în privința ex-directorului Agenției Servicii Publice.

Acesta este bănuit de comiterea mai multor infracțiuni legate de abuz și depășire a atribuțiilor de serviciu, admise în perioada conducerii Agenției, inclusiv la documentarea mai multor demnitari, în special în privința lui Vladimir Plahotniuc, informează PCCOCS.

Fostul președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, anunța, în noiembrie 2019, că fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, și Serghei Iaralov ar deține dublă identitate în Republica Moldova. Potrivit lui Moțpan, documentele ar fi fost eliberate atunci când în funcția de director al Agenției Servicii Publice (ASP) era Serghei Răilean, care ar fi finul de cununie al actualului lider PD, Pavel Filip.

Atunci, Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală pe baza presupusei duble identități pe care ar deține-o fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Cauza penală a fost pornită în baza infracțiunii de abuz de serviciu, comis în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale.

La 7 mai 2021, cauza penală inițiată de Procuratura Anticorupție pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată.


Pub