(video) Maia Sandu, explicații privind Hidrocentrala pe Nistru: „Există o problemă cu biodiversitatea în imediata apropiere. Problema se discută la nivel înalt, cu implicarea directă a UE”

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o explicație privind problema construcției unei hidrocentrale pe Nistru de către Ucraina, care, potrivit unor specialiști de mediu ar pune în pericol aprovizionarea cu apă a țării noastre. „Pe subiectul cantității de apă nu există acum un pericol, există o problemă cu biodiversitatea în nemijlocita apropiere de această hidrocentrală, dar discuțiile au loc, cu participarea directă a UE”, a declarat astăzi Sandu, într-o conferință de presă.

Foto: UNIMEDIA

„Am discutat foarte serios acest subiect și în Ucraina, dar și în UE. Pe subiectul cantității de apă nu există acum un pericol, există o problemă cu biodiversitatea în nemijlocita apropiere de aceste hidrocentrală, dar discuții au loc și acestea se întâmplă cu participarea UE. Uniunea Europeană are cele mai serioase standarde de mediu. E un subiect pe agendă, nicio discuție nu se trece fără a aborda și acest subiect. Deja intervenim și discutăm de fiecare dată ca să putem ajunge la o decizie finală pe acest subiect”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului spune că problema construcției Hidrocentralei va fi abordată și în cadrul unei ședințe comune, la care va participa ministra de Mediu.

„Subiectul a fost discutat la Bruxell acum câteva săptămâni, la cel mai înalt nivel, cu prezența părții Ucrainene, deci acolo UE a spus că va participa la această discuție între R. Moldova și Ucraina în scopul identificării unei soluții și în vederea protejării mediului și eu cred că e un lucru foarte important.

Între timp există și o comisie la nivel bilateral care urma să se întâlnească și aici poate să vă ofere mai multe detalii doamna ministră a Mediului, și tot ea poate să vă spună mai multe detalii ce sunt cu aceste lucrări eu aceste detalii nu le am”, a menționat șefa statului, fiind întrebată dacă este adevărat că partea ucraineană a inițiat deja lucrări de lărgire a albiei râului Nistru.

Totodată, Sandu a negat că ar exista o înțelegere secretă între Chișinău și Kiev, astfel încât primul „să evite subiectul hidrocentralei și va obține sprijinul Ucrainei în diferite chestiuni, precum problema transnistreană”.

,,Este absolut fals, la nicio discuție pe care am avut-o eu cu oficialii ucraineni nu s-a pus problema astfel. Nu are nimic una cu alta”, a menționat șefa statului.

Explicațiile președintei vin după ce Partidul Socialiștilor a ieșit cu declarații repetate privind situația „dramatică de pe râul Nistru, creată de lucrările de construcție a celei mai mari Hidrocentrale, realizate de Ucraina”.

Și fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, susține că în Ucraina au loc lucrări de lărgire a albiei râului Nistru, însă nu este clar dacă autoritățile de la noi au dat acordul sau dacă sunt la curent cu ce se întâmplă. În context, aceasta a publicat două documente „dosite de ochii lumii”.

Ministerul Mediului a venit cu mai multe precizări în luna septembrie, după ce spațiul public a fost inundat cu informații privind secarea fluviului Nistru din cauza Complexului Hidro Energetic (Hidro) Nistrean.

Tot la începutul lunii septembrie, deputatul BCS Grigore Novac declara că țara noastră se va confrunta cu o criză ecologică acută și cu lipsă de apă potabilă, dacă Ucraina nu va stopa lucrările la hidrocentrala Novodnestrovsk.



Pub