(foto) Împreună pentru un mediu curat și sănătos! Cum s-a desfășurat acțiunea de plantare a arborilor în Cărpineni

plantare

Recent în toată țara, s-a desfășurat campania „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Aceasta a fost organizată cu scopul de a înverzi localitățile care au avut de suferit de pe urma acțiunilor nechibzuite ale oamenilor. În cadrul campaniei, au participat mai multe localități, printre care și comuna Cărpineni.

Astfel, în data de 13 noiembrie, începând cu ora 10.00, mai mulți tineri interesați de problemele de mediu și de aspectul ecologic al localității s-au alăturat pentru a participa la procesul de construcție a unui viitor curat din punct de vedere ecologic pentru noi, dar și pentru generațiile următoare. Printre atâția tineri energici și cu inițiativă s-au regăsit și copii mici alături de părinții lor, care s-au implicat în acest act de voluntariat care ne va asigura posibilitatea de a inspira un aer mai puțin poluat.


Tonul acestei activități a fost asigurat de către trei asociații obștești care, la final, au vorbit despre cât de important este să fim conștienți de poluarea mediului și de consecințe.

„Cărpineni este un sat mare, cu o suprafață imensă pentru un sat tipic moldovenesc, cu un relief deluros care provoacă denivelări, alunecări și eroziuni de terenuri, cu un ecosistem aproape distrus, iată de ce mă implic și nu sunt indiferent de soartă cărpinenilor de mâine. Mă bucur că au participat elevi, profesori, societatea civilă și carabinieri, cei care vor da mesajul păstrării și protecției celor două fâșii forestiere plantate. Repet că moșia cărpinenilor are nevoie imperios de câteva sute de astfel de fâșii, de altfel, riscăm un dezastru ecologic pe Valea Lăpușniței”, a menționat Gheorghe Furdui, consilier local.

Alexandru Arapan, reprezentat al A.O. „Lăpușnița Ecoterra”, coorganizator și coordonator al unui proiect de ordin ecologic implementat în localitate, a ținut să menționeze că se vor mai organiza astfel de activități și în alte domenii, precum: terenuri de joacă, separarea gunoiului menajer, eliminarea gunoiștilor neautorizate și multe altele pe care și le propune această echipă.

Tudor Țenu, consilier local, președinte al comisiei de amenajare a teritoriului, a participat și el activ, susținând că acesta este viitorul nostru și că noi suntem cei ce îl construim.

Această acțiune de înverzire, care a inclus și salubrizarea teritoriului adiacent, a fost supravegheată de către profesorul universitar al Universității Agrare din Republica Moldova, Vitalie Gulca, doctor în științe agricole, care a asigurat o bună desfășurare a activității oferind sugestii, făcând două vizite în localitate înainte de această zi și, inclusiv, colectând deșeurile și plantând pomi.

Pentru sporirea procesului de plantare a arborilor, au oferit o mână de ajutor și carabinierii din cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Scorpion”.

Nu am putut să ezit și să plec fără a planta și eu la rândul meu câțiva arbori, fiindcă acesta este viitorul nostru și doar de noi depinde dacă vom trăi având la dispoziție resursele necesare de viață atât pentru noi, cât și pentru urmașii noștri sau le vom epuiza distrugând speranțele la o planetă verde!

În cadrul zilei respective în localitatea Cărpineni, au fost plantați în jur de 400 de arbori. Pe lângă acțiunea de plantare a pomilor, organizatorii au ținut cont și de salubrizarea a două zone din preajmă. În urma acțiunii, au fost colectați câțiva zeci de saci cu gunoi din zonele respective.

Natura pătimește zilnic în urma acțiunilor omului. Omul este sculptorul naturii și doar de el depinde cum va arăta această sculptură în final. Este o mare responsabilitate ce mediu de trai oferim urmașilor noștri. Să nu ne limităm doar la ziua de azi epuizând toate resursele necesare pentru existența omenirii, ci să implementăm tehnici pentru o dezvoltare durabilă. Munca depusă în ziua de 13 noiembrie trebuie să fie o zi crucială care să inspire și alte persoane să organizeze astfel de evenimente periodic. Până nu vom conștientiza importanța naturii în existența noastră ca oameni, nu vom putea mobiliza oamenii spre o gândire corectă și ecologică și către acțiuni și implicare!


Autoare: Teoctista Colța

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente