(video) CSP și-a încheiat ședința fără a forma Comisia pentru evaluarea lui Stoianoglo. Subiectul, amânat pentru luni

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință. Pe ordinea de zi au figurat mai multe subiecte importante, printre care și constituirea Comisiei pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Tot astăzi urma să fie examinată adresarea fostei deputate a Platformei DA Inga Grigoriu, cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale șefului PG suspendat, dar și cea a avocatului Igor Hlopețchi, vizând pretinse acțiuni ilegale comise de Procurorul General interimar, Dumitru Robu.

Foto: captura ecran

(update 17:25) CSP a revenit din deliberare. Președinta CSP, Ala Motuzoc: În cadrul discuțiilor pe care le-am avut s-a decis amânareaacestui subiect pentru definitivarea tuturor proiectelor și propunerilor anunțate în cadrul deliberării și acest fapt va avea loc luni, la orele 14.00. Rog aparatul CSP ca să pregăteasă un proiect al ordinii de zi cu aceste 3 subiecte care au rămas, inlusiv diversele. Astfel, și subiectul privind constituirea Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General a fost amânat pentru examinare în ședința de luni.

(update 16:45) Consiliul rămâne în deliberare.

(update 16:05) Membrii CSP discută propunerile pentru regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat. Raportori – Sergiu Litvinenco, Lilia Potîng.

(update 16:02) Desemnarea interimarului pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, Oficiul Central a fost transferată pentru altă ședință, după ce raportorul Andrei Roșca a anunțat că nu există, deocamdată, o candidatură.

(update 15:35) CSP a decis desemnarea lui Andrei Balan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru anchetarea Procurorului General suspendat, vizând pretinsele acțiuni ilegale, invocate de Inga Grigoriu în sesizare.

(update 14:50) Membrii CSP s-au retras în deliberări, pentru a decide dacă dau curs sesizării fostei deputate Inga Grigoriu, privind desemnarea unui procuror care să investigheze „presupusa infracțiune comisă de Stoianoglo în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din RM”.

(update 14:35) Litvinenco: În prima zi când a fost numit în funcție, domnul Stoianoglo a ieșit cu lacrimi în ochi și și-a cerut scuze în turcă de la familiile profesorilor deportați, apoi a spus că Botnari a fost condamnat pe când nici nu era condamnat, apoi când s-a aflat despre dosar, a declarat că va face o anchetă internă și nu s-a mai făcut. Dacă cineva crede că Botnari a fost condamnat în realitate, eu am altă părere, cred că a fost mușamalizat cazul și el scos basma curată.

(update 14:15) Inga Grigoriu a depus o sesizare în vederea desemnării unui procuror care să ancheteze „presupusa infracțiune comisă de Stoianoglo în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din RM”.

Inga Grigoriu: Am depus sesizarea la 4 noiembrie, are legătură cu investigarea defectuoasă a dosarului celor 7 profesori turci expulzați, care practicau activități didactice, cu scopul scoaterii ilegale a persoanelor din jurisdicția RM, folosind ilegal resursele statului. La 15 iulie 2020, în ședința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ex-directorul SIS, Vasile Botnari, a fost recunoscut vinoat de săvârșirea infracțiunii pe articolul privind abuzul de putere și i s-a aplicat o amendă în valoare totală de 88 mii de lei. Sentința în privința ex-directorului SIS nu a fost făcută publică și nu a fost contestată de procurori. Nu s-a investigat din ce surse va plăti el acești bani.

E un caz de renonanță publică internațională. Stoianoglo nu și-a pus în aplicare atribuțiile sale conform articolului 11 al Legii Procuraturii și nu a avut o atitudine atare față de un dosar de rezonanță majoră. Solicit ca autor al sesizării desemnarea unui procuror de caz care să înțeleagă toate aspectele și să răspundă la toate întrebările care apar.

Anterior, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu a fost responsabil de dosarul inițiat cu mult timp înainte de a fi numit în funcția de Procuror General și că nu este de competența sa să decidă asupra desecretizării dosarului respectiv. „Oare eu am examinat acest dosar? Dacă nu eram eu, acest dosar nici nu ar fi ajuns în judecată”, a spus Procurorul General suspendat luni, după ședința de judecată de ieri, de la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații s-au expus asupra demersului depus de avocații șefului PG, care au cerut ca măsura de arest la domiciliu să fie anulată.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:


Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi




Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

La 11 noiembrie, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu. Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, care va participa la elaborarea conceputului. 

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub