Ministrul Gaibu, după îndemnul „să învățăm să trăim” cu noile prețuri: Societățile care știu să se adapteze, reușesc să progreseze

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a venit cu „un longread despre prețuri”, în urma criticilor provocate de afirmațiile anterioare ale acestui. „Doar societățile care au învățat să se adapteze reușesc să progreseze. Iar declarațiile politicienilor făcute în scop de rating mă întristează pentru că acestea creează obiective false pentru cetățeni. Nu stăvilirea prețurilor mondiale este scopul, apriori imposibil, ci identificarea soluțiilor de dezvoltare a economiei și societății, îmbunătățirii cadrului normativ pentru ca să fie ușor să deschizi o afacere de familie, un start-up în IT sau procesare de produse agricole, ca să creștem veniturile în societate, iar bugetul să fie suplinit cu resurse suplimentare din expansiunea economică și să creștem pensiile și suportul social pentru persoanele defavorizate”, a scris ministrul Economiei pe Facebook.

Foto: gov.md

„Longread despre prețuri.

Subiectul prețurilor este un domeniu exploatat masiv politic și de media pentru rating, inducând în același timp în eroare cetățenii, creând și niște așteptări false.

Unii ar spune că stabilitatea prețurilor este prerogativa Băncii Naționale. Și așa este conform legii. Dar știind foarte bine cum se produc fenomenele economice voi încerca să explic lucrurile pe înțelesul oamenilor.

Acum trecem printr-un proces inflaționist la nivel mondial de o amploare care nu a fost întâlnită în ultimii 20 de ani. Și un student din cursul II la economie știe foarte bine că prețurile au crescut, cresc și vor crește în continuare, iar o țară mică cum este Moldova va irosi inutil resurse în combaterea inflației mondiale.

Tot ce trebuie de făcut în așa situații este de asigurat stabilitatea cursului valutar, iar BNM are și resursele și instrumentele necesare pentru a asigura pe deplin acest indicator. BNM monitorizează procesul inflaționist și aplică toate măsurile de rigoare cu scrupulozitate. Orice alt efort de intervenție va costa mult și va fi sortit eșecului.

În schimb, ce poate face Guvernul? Guvernul poate ajuta să trecem cu toții mai ușor peste prețurile în creștere. Tocmai de aceea, Guvernul a elaborat un pachet de subvenții fără precedent pentru populație, creșterea pensiilor mici la fel a fost fără precedent și nici un alt guvern nu a realizat astfel de pași anterior.

În același timp, noi ca societate, trebuie să ne adaptăm:

- la crizele mondiale,

- la schimbările tehnologice accelerate,

- la schimbarea structurii cererii și ofertei internaționale,

- la schimbările climatice,

- la internaționalizarea activității economice.

Doar societățile care au învățat să se adapteze reușesc să progreseze.

Iar declarațiile politicienilor făcute în scop de rating mă întristează pentru că acestea creează obiective false pentru cetățeni. Nu stăvilirea prețurilor mondiale este scopul, apriori imposibil, ci identificarea soluțiilor de dezvoltare a economiei și societății, îmbunătățirii cadrului normativ pentru ca să fie ușor să deschizi o afacere de familie, un start-up în IT sau procesare de produse agricole, ca să creștem veniturile în societate, iar bugetul să fie suplinit cu resurse suplimentare din expansiunea economică și să creștem pensiile și suportul social pentru persoanele defavorizate.

Aceasta trebuie de făcut.

Toate măsurile necesare și posibile pentru minimizarea impactului creșterii prețurilor la nivel mondial le va asigura Banca Națională. Iar noi ca societate trebuie să analizăm pe larg schimbările care se produc în jurul nostru și să identificăm soluții ca să ne adaptăm cât mai eficient la acestea. Din păcate, anume aceste aspecte se discută prea puțin, iar presa este complet dezinteresată de aceste subiecte.

Societățile care se adaptează cel mai bine și mai rapid au cea mai dinamică dezvoltare economică și socială. Sper că societatea moldovenească, clasa politică și presa vor supune discuțiilor subiecte care duc la creșterea economică, la identificarea soluțiilor pentru a beneficia de noile realități și nu la lupte cu morile de vânt.

Eu sunt sigur că societatea moldovenească se maturizează și va prefera raționalitatea și nu pseudo-soluții simpliste la probleme mari, pseudo-soluții de care a fost plină Moldova 30 de ani”, afirmă Gaibu.

Președinta țării, Maia Sandu, spune că nu știe „ce a avut în vedere”, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, când a declarat că moldovenii trebuie să se „obișnuiască” cu scumpirile. Șefa statului susține că, prețurile cresc la nivel mondial nu doar în Republica Moldova.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, ar trebui să demisioneze imediat, după ce a a îndemnat moldovenii să se „obișnuiască” cu scumpirile. Reacția aparține fostului deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari și vine după ce Gaibu a declarat că „va trebui să ne învățăm să trăim cu asta”, referindu-se la majoarea prețurilor, dar și a tarifelor.

Sergiu Gaibu a declarat, în cadrul emisiunii „Территориясвободы”, că avem parte de o inflație fără precedent pe plan mondial, care duce inevitabil la majorarea prețurilor la produse și servicii: „Cu părere de rău, va trebui să trăim cu asta și mai mult, să ne adaptăm. Adaptarea este factorul principal. În orice caz, inflația presupune creșterea prețurilor. Pentru business, acoperirea cheltuielor care vor apărea va atrage după sine creșterea prețurilor. Astfel, principala susținere trebuie să fie pentru populație, ale cărei venituri nu au crescut deocamdată. În ciclul economic, de obicei, încep a crește prețurile, cresc cheltuielile, cresc veniturile afacerilor și doar în ultimul rând încep a crește salariile”, a precizat Gaibu.

Acesta a mai adăugat că orice creștere a prețurilor cade pe spatele cetățenilor, în orice țară, iar o soluție precum compensarea, de către stat, a scumpirilor la diverse produse este imposibilă și nicio economie din lume nu o practică.


Pub