(video) Batrîncea: Ar exista o cerere de la Ucraina către Chișinău „să nu reacționeze la ceea ce se întâmplă pe Nistru”, în schimbul susținerii în tot felul de chestiuni neclare

Partidul Socialiștilor bate alarma, repetat, privind situația de pe râul Nistru, creată de lucrările de construcție a celei mai mari Hidrocentrale, realizate de Ucraina. „Acest lucru pune în pericol securitatea națională a țării noastre, pentru că apa folosită pentru crearea energiei electrice și deversată înapoi devine apă tehnică. Este o problemă ecologică majoră”, a declarat Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului.

Foto: UNIMEDIA

„Am încercat să organizăm audieri aici în Parlament, dar s-a refuzat, despre ceea ce se întâmplă la hotarul nostru cu Ucraina.

Vecinii noștri lucrează la lărgirea albiei Nistru pentru a asigura construcția celei mai mari Hidrocentrale din Europa.

Nimeni nu a examinat pericolele pentru ecologia RM și calitatea apei potabile.

Crearea acestui bazin de către cei din Ucraina deja au afectat nivelul, volumul și calitatea apei.

Apa, fiind folosită la producerea energiei electrice, la revenirea în albie devine apă tehnică și nu mai este potabilă.

Acolo a fost și un conflict cu paza paramilitară a acestei hidrocentrale. Autoritățile noastre nu au acces acolo, această pază deține arme și este agresivă.

Ministra Mediului a cerut părții ucrainene să efectueze o vizită de documentare acolo, dar Ucraina nu a permis și a propus ca aceasta să aibă loc anul viitor.

Pentru noi însă fiecare zi contează.

Noi am cerut audierea prim-ministrei la acest subiect, pentru că situația depășește competențele Ministerului Mediului. Este necesară implicarea și a Ministerului de Externe.

Avem mai multe informații precum că Ucraina a cerut RM acord pentru ce se întâmplă pe Nistru, să ofere în schimb susțineri în chestiuni neclare, cum ar fi conflictul transnistrean.

E o ofertă periculoasă și arbitrară. Noi avem nevoie de o expertiză ecologică, pentru că aceasta Hidrocentrală produce un pericol evident pentru securitatea națională a țării”, a declarat Vlad Batrîncea.

Și fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, susține că în Ucraina au loc lucrări de lărgire a albiei râului Nistru, însă nu este clar dacă autoritățile de la noi au dat acordul sau dacă sunt la curent cu ce se întâmplă. În context, aceasta a publicat două documente „dosite de ochii lumii”.

Ministerul Mediului a venit cu mai multe precizări în luna septembrie, după ce spațiul public a fost inundat cu informații privind secarea fluviului Nistru din cauza Complexului Hidro Energetic (Hidro) Nistrean.

Tot la începutul lunii septembrie, deputatul BCS Grigore Novac declara că țara noastră se va confrunta cu o criză ecologică acută și cu lipsă de apă potabilă, dacă Ucraina nu va stopa lucrările la hidrocentrala Novodnestrovsk.


Pub