De ce alege să revină în Moldova un bucătar cu experiență în restaurante italiene cu stele Michelin. Aflați povestea  patiserului Ion Crihan la Artizanii Gustului.

Episodul șase al emisiunii Artizanii Gustului, o producție locală despre cei mai buni bucătari din Republica Moldova, ni-l prezintă pe Ion Crihan, patiserul Mimimi Cakes.

Istoria lui vă va răscoli sufletul. Asta pentru că Ion a avut curajul, după ce a emigrat cu părinții lui în Italia și a lucrat în restaurante premiate cu prestigioasa distincție Michelin, să se întoarcă în Moldova și să muncească cu aceeași dăruire.

Mama lui Ion a emigrat când el era copil, iar cinci ani mai târziu s-a mutat și el în Italia.

Elev fiind a început să lucreze la o patiserie din centrul orășelului său, unde l-a cunoscut pe bucătarul-chef Cesare Veronesi, care i-a devenit mentor și foarte bun prieten. A lucrat alături de el mai mult de 7 ani.

“Ion era, de asemenea, un muncitor neobosit și un coleg de încredere, cu foame de inovație și într-o continuă căutare a perfecțiunii.” Așa îl ține minte mentorul său, bucătarul-chef Cesare Veronesi. Spune că i-a lăsat o impresie bună și asta a contat mult, deși Ion își amintește zâmbind cum a spart 90 de ouă în prima zi.

A învățat de la Cesare că a fi un bucătar bun necesită, de fapt, să cunoști foarte multă chimie.

De acest lucru vă veți convinge și voi. „Încercăm să folosim cât mai puțin zahăr în deserturi. Asta este o politică fermă a noastră.” – spune Ion.

În spatele creației patiserului Ion Crihan stă o muncă greu de imaginat, ani de experiență în unele dintre cele mai bune restaurante din Italia, dar și grijă față de gustul și calitatea fiecărui desert în parte.

Cele două rețete ingenioase cu siguranță vă vor surprinde. Ion Crihan și-a asumat riscul de a găti un desert care pune în valoare pojghița de lapte fiert, care nu e pe placul multora dintre noi.

Iar cea de a doua rețetă explorează texturile ciocolatei și le pune pe toate cinci într-o formulă incredibil de reușită.

Ion a cunoscut-o pe soția lui, Elena, la televiziunea unde a fost invitat să aibă o rubrică culinară dimineața. În timp ce se filma episodul, echipa de filmare a fost martor la probabil cele mai fericite momente din viața lor.

Ion Crihan a devenit tată de gemeni chiar în timpul primei zile de filmare. Imaginați-vă ce momente calde și înduioșătoare au ales Ion și Elena să împartă cu noi. Episodul este unul plin de cele mai dulci imagini și emoții dragi sufletului. De aceea, dacă încă nu l-ați văzut, nu ratați ocazia de a o face acum.

Vizionare plăcută!


Stați aproape pentru noile episoade, iar dacă nu ați văzut primul sezon, vă recomandăm să vizionați cele opt episoade aici.

De asemenea, puteți urmări proiectul „Artizanii Gustului” pe facebook și instagram.


Emisiunea a fost produsă cu susținerea IREX și Ambasadei SUA în Moldova. Conținutul nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.