Un preot a vizitat pacienții Covid. Asta îmi doresc de la biserică – un pic de umanitate

Iată care sunt cele mai recente știri despre biserica creștin-ortodoxă din Moldova: 

  1. Biserica s-a opus ratificării Convenției de la Istanbul, un document care protejează victimele violenței domestice, în special femeile și copiii. 
  2. Apoi, biserica a declarat că nu se va ruga pentru cei care au votat acest document.
  3. Deși Mitropolia s-a disociat de protestul anti-vaccinare din august, acesta a fost organizat tot de reprezentanții comunității creștin-ortodoxe. 
  4. Mai nou, Mitropolia cere guvernului să-i compenseze facturile pentru gaz, motivând că „biserica este a oamenilor”.

De aceea, mare mi-a fost mirarea când am văzut poze cu un preot care face ceva… cu adevărat pentru oameni. Ca să aflu apoi că „minunea” s-a întâmplat la Iași: Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a îmbrăcat costum de protecție, mască și a mers să se roage alături de pacienții infectați cu Covid-19 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de la Iași. Și mai surprinzător mi-a părut că presa n-a fost invitată la eveniment, ci a ajuns acolo când totul aproape se termina. Iar la finalul vizitei, mitropolitul Teofan a declarat că „de acum, când va vedea oamenii îmbrăcați în alb, va simți să se închine.”

Enlarge

258347149_4656978664368821_1159214790591890336_n
Sursa foto: https://www.facebook.com/catalin.hopulele

Aici trebuie să spun că eu nu-s neapărat persoana cea mai umblată la biserică. Chiar invers, probabil ca mulți dintre cei care citesc acest articol, ajung acolo mai mult întâmplător și foarte rar. Dar înțeleg cât de importantă este biserica în viața multor oameni din Moldova și din toată lumea. Biserica se află în topul încrederii moldovenilor de câteva decenii și nu mai e o surpriză pentru nimeni. Când se publică Barometrul Opiniei Publice, aproape 70% din respondenți declară că au încredere deplină în această instituție. Și mai înțeleg că, mai ales la sat, biserica este unul dintre foarte puținele locuri în care oamenii se întâlnesc și simt că fac parte dintr-o comunitate.

Exact de asta m-au întristat ieșirile de până acum ale bisericii legate de pandemie, începând de la negarea existenței virusului, până la comunicatele despre vaccin, microcipare și Bill Gates. Deși mai târziu Mitropolia a zis că „prețuiește știința și rămâne favorabilă vaccinării”, aceste declarații nu s-au tradus în fapte. 

În general, în perioada pandemiei, în mare parte reprezentanți ai bisericii s-au arătat sceptici față de vaccin și nu au reușit să devină liderii comunitari de care oamenii au atâta nevoie acum. 

La nivel internațional, unul dintre cei mai vocali lideri religioși la subiect a fost Papa Francisc, care a spus că „vaccinarea este un act de iubire” și a îndemnat la imunizare. Patriarhul Daniel din România a recomandat preoților să se abțină de la discuții politice și despre pandemie și încă nu a făcut nicio declarație prin care să încurajeze cetățenii să se vaccineze. Iar Patriarhul Kiril al Rusiei a declarat că s-a vaccinat în martie, deși nu a făcut-o public. Mitropolia Rusiei nu încurajează vădit imunizarea, dar susține că „nu este păcat să te vaccinezi”. 

În Moldova foarte puțini reprezentanți ai bisericii au ales să se vaccineze, iar Mitropolia chiar a donat jumătate din vaccinurile primite. 

În tot acest context, mi se pare important să punem în lumină exemplele bune, momentele de umanitate și normalitate din partea bisericii. Să încurajăm biserica să se apropie, cu adevărat, de oameni. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.