Studenta UTM Nadejda Didenco: „Erasmus+ nu este despre învățarea materiilor, e despre libertate și maturizare”

BeFunky-collage

Nadejda Didenco este studentă la Facultatea Inginerie Economică și Business, anul III, specializarea „Business și administrare”. În momentul de față se află în Portugalia unde beneficiază de posibilitatea de a urma cursuri la European Business School, în calitate de studentă Erasmus+.

Mai jos vă prezentăm experiența tinerei în calitate de studentă în una dintre universitățile europene.

„Încă din primul an, când am participat la un seminar informativ despre programul Erasmus+, am înțeles că îmi doresc foarte mult să ajung să mă bucur de o experiență Erasmus+. Înțelegând cât de importante sunt reușitele academice pentru creșterea mea profesională, dar și pentru selecția Erasmus+, nu am așteptat prea mult și încă din primul an am depus mult efort să am o medie cât mai bună, să mă implic în viața academică prin scriere de articole științifice, să activez într-un ONG în cadrul Universității, să fac cursuri de engleză, ca într-o zi toate astea să dea roade. Asta s-a și întâmplat. Imediat ce concursul s-a deschis, am și aplicat, scrie UTM.md.

Cea mai mare barieră a mea era legată de limba engleză. La scurt timp, însă, am realizat că dacă ai deja o bază bună, într-un mediu format preponderent din studenți internaționali, reușești și înveți engleza și să o practici în mod absolut natural. Pentru cei care au vrut să aplice vreodată pentru o bursă Erasmus sau se gândesc să aplice, dar au considerat factorul lingvistic o problemă, aceasta nu trebuie nicidecum să fie o scuză, ci un motiv în plus pentru a aplica.

Totuși, trebuie să spun că am avut parte de un proces lung și anevoios până am ajuns în Portugalia.

Porto este un oraș plin de istorie pe malul oceanului, ca orice oraș european, are atât un centru istoric bogat, care contrastează mult cu partea modernă a urbei. Când am vizitat pentru prima oară centrul vechi al orașului, am fost profund impresionată. O mare parte din clădirile vechi aparțin stilului gotic, iar străduțele pietonale, clădirile cu mozaic și podurile imense îți dau senzația de parcă te-ar teleporta într-o altă dimensiune. Și localnicii sunt pe măsură. În ciuda faptului că e greu să găsești pe cineva care poate vorbi engleza, nimeni niciodată nu o să-ți întoarcă spatele pe motiv lingvistic, ci te vor ajuta indiferent de situație.

Chiar în prima zi, am fost marcată foarte mult de o situație. Mă pierdusem în drum spre universitate și pe oricine întrebam, nimeni nu cunoștea engleza și nu mă înțelegea.  Am decis să-mi încerc norocul într-o cafenea, dar nici acolo nu am întâlnit vorbitori de engleză. Într-un târziu, o doamnă care se pare că m-a înțeles, a încercat să-mi deseneze o schiță a drumului, să-mi explice prin semne ca în final să se ofere să mă conducă cu mașina personală la destinație, fără să-mi ia un bănuț! Nu sunt unica căreia i s-a întâmplat o asemenea situație, iar acest lucru e de admirat și apreciat!

Ce ține de studiile propriu-zise, European Business School este o universitate mică și privată, dar cât se poate de primitoare, găzduind peste 100-150 de studenți Erasmus semestrial. Cel mai mult am fost surprinsă de orarul pe care-l am aici. Am cursuri zilnice cu durata de o oră, dar și câteva cursuri a câte trei ore.

Experiența de student aici e total diferită. După o vacanță de aproape patru luni, am reușit cu succes să intru în ritm. M-au ajutat mult profesorii, care sunt la fel ca cei pe care îi am la UTM: specialiști, dedicați, răbdători. Sistemul de învățământ nu e mai ușor, e același, dar se deosebește prin metodele de predare, fiind mai inovative, creative, practice și mai eficiente.

Aici sunt mulți studenți internaționali, am reușit să-mi fac prieteni din diferite țări: Kenya, Indonezia, Grecia, Lituania, România, Bulgaria, Turcia Croația, Bosnia și Herțegovina și asta e doar începutul listei. În căminul studențesc ne petrecem serile în bucătărie, organizând seri culturale, împărtășind propriile experiențe, cunoscându-ne unii cu alții.

De curând am participat la evenimentul cultural internațional „Cafe Lingua”, unde am avut posibilitatea să prezentăm Moldova în toată splendoarea sa. Prietenii noștri au gustat din deliciile moldovenești: sarmale, cozonac, vestitele dulciuri marca „Bucuria” și nu în ultimul rând, au gustat vin moldovenesc. Toți au rămas plăcut surprinși de cât mult suflet am depus pentru acest eveniment și cât de mult ne mândrim că suntem din Moldova. Cea mai mare răsplată pentru efortul pe care l-am depus, e că pentru mulți dintre internaționali, Moldova e acum în lista „Must be visited” și asta bucură nespus.

Am realizat că experiența Erasmus nu e despre cât de bine poți învăța materiile. Pentru mine, Erasmus+ este despre culturalizare, cunoaștere, libertate, maturizare, conștientizare, e despre a ieși mereu din zona de confort, a depăși limite, pentru că doar așa poți simți că ești în creștere continuă”, povestește Nadejda.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente