(video) Administratoarea USAID, Samantha Power, la Chișinău: Moldovenii au demonstrat lumii exemple remarcabile în ultimul an

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și administratoarea USAID, Samantha Power, au făcut declarații de presă comune, după întâlnirea pe care au avut-o astăzi.

Foto:

„SUA au demonstrat întotdeauna sprijin și prietenie strânsă cu R. Moldova, iar vizita dvs, prima vizită la cel mai înalt nivel al conducerii USAID este o dovadă foarte clară în acest sens. Apreciem mult asistența financiară și suportul pentru dezvoltare, care a fost oferit RM în ultimii 29 de ani prin USAID și alte agenții guvernamentale ale guvernului american. Acestea sunt estimate la peste 1 miliard de dolari”, a declarat Natalia Gavrilița.

 „În cadrul întâlnirii de azi am discutat despre consolidarea continuă a cooperării noastre bilaterale. Salutăm lansarea strategiei USAID de colaborare pentru dezvoltarea țării, pentru anii 2020-2025, care îți prezintă viziunea pentru un nou parteneriat cu Guvernul RM și care are drept scop realizarea a două obiective de dezvoltare: consolidarea democrației participative și creșterea economică durabilă. Salutăm și lansarea unui program USAID de 5 ani, „Activitatea tehnologiilor viitorului”, care vizează creșterea competitivității sectoarelor ale tehnologiei digitale și ale telecomunicațiilor din țara noastră. Aest program este o dovadă semnificativă a unei abordări receptive a asistenței USAID în Moldova”, a punctat șefa Guvernului.

Republica Moldova este prima țară în care Samantha Power vine pentru prima dată în calitate de administratoarea USAID, în Europa de Est.

„Mulțumesc pentru primirea călduroasă din partea doamnei prim-ministru Gavrilița, doamnei președintă Maia Sandu și moldovenilor pe care am avut ocazia să-i cunosc în ultimele zile. Voi remarca exemplele remarcabile ale poporuluii moldovean, pe care le-a demonstrat lumii în ultimul an. Poate ați auzit că democrația este în retragere pe plan mondial, dar pare că cetățenii moldoveni nu au primit acest mesaj. Ideea că democrația este în pericol și regresul democratic este noua normalitate nu a fost acceptată de cetățenii acestei țări. Ei au venit în forță să ceară un sfârșit corupției înrădăcinate și regimului olihargic și să susțină lideri care au o agendă care urmărește reforme ambițioase. Ce se întâmplă în Moldova este un punct luminos al democrației”, a declarat administratoarea USAID, Samantha Power.

 „Am discutat despre agenda de reformare a Guvernului, inclusiv despre acele eforturi de a elimina corupția din sectoarele privat și public și de a consolida conexiunea între instituțiile guvernamentale și cetățeni. De asemenea, am discutat despre reforma sectorului justiției care este o prioritate pentru acest Guvern. Calea înainte va fi plină de provocări,este întotdeauna când cineva vrea să facă schimbări pe termen lung, dar mesajul meu este că SUA vor fi alăturo de cetățenii RM, com vedea ce tipuri de suport putem oferi”, a punctat Samantha Power.

Urmăriți conferința integral, pe UNIMEDIA:



Pub