Gavrilița, despre prețul pe care îl va plăti pentru căldură în acest an, pentru casa cu două niveluri: Așteptăm factura

Prim-ministra Natalia Gavrilița nu știe cât va cheltui personal în acest an pentru încălzirea casei la sol în care locuiește, alături de părinți, situată în centrul capitalei. Întrebarea a venit în contextul în care tariful a crescut, de la 1 noiembrie, până la 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Foto: zdg.md

Natalia Gavrilița spune că nu a calculat cât va plăti în acest an pentru căldură, comparativ cu anii precedenți, când prețul la gazele naturale era mult mai mic. „Nu am făcut acest calcul. După cum cunoașteți, eu stau într-o gospodărie casnică, împreună cu părinții și vom face calculele atunci când va veni factura”.

Natalia Gavrilița nu a răspuns cum va face față personal cheltuielor. „După cum am spus, vom primi factura. Ceea ce este important este că Guvernul este alături de oameni, în această perioadă, chiar dacă tairfele au trecut, am venit cu un pachet de susținere, care ajută cetățenii atât în mod țintit, prin ajutor pe perioada rece a anului, am crescut și volumul compensației, de la 500 la 700 de lei și numărul de persoane beneficiare, dar vom da și asistență pentru volumele de gaze consumate și pentru compensarea creșterii tarifelor la agentul termic. Acest ajutor va merge pentru primii 150 de metri cubi consumați și 75% din gospodăriile din Moldova consumă mai puțin, deci vor primi compensațiile pentru suma totală, iar restul - pentru primii 150 de metri cubi”, a precizat aceasta.



Natalia Gavrilița locuiește într-o casă cu două niveluri, situată în sectorul Centru al capitalei. Aceasta a declarat că locuința aparține părinților săi, Valeriu și Nina Catrinescu.

La 14 octombrie, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

La 22 octombrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice, pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

La 29 octombrie, după câteva zile de negocieri, Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom, livrările de gaz urmând să înceapă din 1 noiembrie. Contractul între Gazprom și MoldovaGaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească.

Andrei Spînu a menționat că în cadrul negocierilor a fost semnat și un protocol, ce a fost publicat,conținând patru aspecte importante și opt puncte. În schimb, contractul rămâne confidențial, la decizia Moldovagaz.

Astfel, în luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari.

La 5 noiembrie, Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cererea privin aprobarea tarifului majorat la gazele naturale.

La 9 noiembrie, proiectul privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021 a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.

Astfel, tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub, cu Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, de 10,26 lei.

Ulterior, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Pentru consumul de gaze naturale compensația vine în două trepte - pentru primii 50 de metri cubi de gaz noi compensăm 4,3 lei din tarif, pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi vom compensa 3,2 lei din tarif per metru cub. Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa 6,28 lei pentru fiecare metru cub, iar următoarea cantitate va costa 7,9 lei per metru cub”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Mministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că va fi creat un sistem prin care, compensarea prețului la gaz se va face direct în facturi, pentru consumatorii casnici.

Totodată, singurul furnizor de căldură din capitală, Termoelectrica, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, din 1 noiembrie 2021, cu 60%.

Pe de altă parte, Natalia Gavrilița a dat asigurări că factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz și că cel puțin până în luna martie, nu vor exista scumpiri.


Pub