Sondaj: Păreri împărțite despre acțiunile în raport cu Stoianolgo. Moldovenii cred că vine un nou PG, dar care va servi intereselor PAS

Părerile moldovenilor în raport cu ceea ce s-a întâmplat cu Procurorul General, Alexandr Stoianoglo și anume suspendarea, reținerea și cercetarea penală a acestuia, s-au împărțit practic la jumătate. 53 la sută consideră că Stoianoglo trebuia suspendat și evaluat, iar 49% cred că acesta este victima unui război politic. Datele se conțin în studiul realizate de compania de cercetare sociologică IMAS – „Barometrul Socio-Politic octombrie-noiembrie 2021”, realizat pe un eșantion de 839 de persoane, chestionate față în față.

Foto: mediacritica


Totodată, 41 la sută dintre moldoveni consideră că Moldova va avea un nou Procuror general nou, dar care va servi interesele PAS.

Procurorul General suspendat a declarat pe 16 noiembrie 2021 că avocații săi vor ataca decizia CSP prin care a fost aprobată sesizarea înaintată de președinta Maia Sandu, privind constituirea Comisiei de evaluare a activității sale. Asta după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au respins cererea avocaților lui Alexandr Stoianoglo privind eliberarea sa din arestul la domiciliu.

La 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, după o ședință ce a durat practic toată ziua, au admis parțial demersul procurorilor și au dictat arest la domiciliu pentru 30 de zile, pentru Procurorul General suspendat.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub