Ministrul Economiei, despre creșterea prețurilor: Va trebui să ne învățăm să trăim cu asta. Slusari: După acest pasaj nesimțit, urma o demisie imediată

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, ar trebui să demisioneze imediat, după ce a a îndemnat moldovenii să se „obișnuiască” cu scumpirile. Reacția aparține fostului deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari și vine după ce Gaibu a declarat că „va trebui să ne învățăm să trăim cu asta”, referindu-se la majoarea prețurilor, dar și a tarifelor.

Foto: gov.md

 „Ministrul Economiei recent a îndemnat moldovenii să se „obișnuiască” cu scumpirile. După acest pasaj nesimțit, am așteptat o reacție de la guvernare, similară cu cea a lui Igor Grosu la declarația directorului ANRE Octavian Calmîc, precum că trebuie să ne așteptăm la o majorare în lanț a prețurilor. Dar am văzut duble standarde de atitudine.

Ca atare, după asemenea afirmație, domnul Gaibu ar trebui imediat să demisioneze. Dânsul deține funcția de ministru al Economiei Moldovei, care este puternic afectată de monopoluri și acorduri de cartel. Deseori, prețurile în țara noastră se formează nu în baza unor factori economici obiectivi, ci la înțelegerea grupărilor înguste ale băieților șmecheri. Propun ca ministrul să ia cunoștință de draftul raportului Consiliului Concurenței pe modificarea prețurilor de către petroliști, în perioada 2019-2021, care, din păcate, este murat undeva pe rafturile instituției, iar deputații din majoritatea parlamentară probabil au uitat de acest document.

În situația actuală, Ministerul Economiei, din contra, este obligat să pornească o luptă intransigentă cu abuzurile în privința creșterii nejustificate a prețurilor. Să fie creat un departament special de monitorizare a prețurilor la cele mai importante mărfuri, cum ar fi alimentele, medicamentele și produsele petroliere. Acest departament ar urma să aibă o conlucrare strânsă cu Consiliul Concurenței, care imediat ar trebui să reacționeze la orice majorare abuzivă a prețurilor și să sancționeze dur orice acord de cartel”, a menționat Alexandr Slusari, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Abordarea extra liberală a guvernării referitor la problema prețurilor este o greșeală gravă. Cu Consiliul Concurenței decapitat și nefuncțional, care așteaptă reforma lui Alaibă privind comasarea cu ANRE, conceptual greșită și inoportună în timp. Cu ministrul Economiei, care propune populației sărace să accepte orice scumpire. Cu monopoliști bucuroși, care fac acum ce vor pe piețele Moldovei și lobează ușor orice modificare în legislație. Cu inflația galopantă, care repede va devaliza toate majorările de pensii.

Încotro voi împingeți Țara?”, a mai adăugat Slusari.


Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat, luni, în cadrul emisiunii „Территориясвободы”, că avem parte de o inflație fără precedent pe plan mondial, care duce inevitabil la majorarea prețurilor la produse și servicii: „Cu părere de rău, va trebui să trăim cu asta și mai mult, să ne adaptăm. Adaptarea este factorul principal. În orice caz, inflația presupune creșterea prețurilor. Pentru business, acoperirea cheltuielor care vor apărea va atrage după sine creșterea prețurilor. Astfel, principala susținere trebuie să fie pentru populație, ale cărei venituri nu au crescut deocamdată. În ciclul economic, de obicei, încep a crește prețurile, cresc cheltuielile, cresc veniturile afacerilor și doar în ultimul rând încep a crește salariile”, a precizat Gaibu.

Acesta a mai adăugat că orice creștere a prețurilor cade pe spatele cetățenilor, în orice țară, iar o soluție precum compensarea, de către stat, a scumpirilor la diverse produse este imposibilă și nicio economie din lume nu o practică.




Pub