Reacția Maiei Sandu, după ce ministrul Economiei a îndemnat moldovenii „să se adapteze la noile prețuri”, iar Slusari i-a cerut demisia acestuia

Președinta țării, Maia Sandu, spune că nu știe „ce a avut în vedere”, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, când a declarat că moldovenii trebuie să se „obișnuiască” cu scumpirile. Șefa statului susține că, prețurile cresc la nivel mondial nu doar în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Secretele Puterii.

Foto: UNIMEDIA

„Nu știu cum exact s-a exprimat domnul Ministru și ce a avut în vedere. Din păcate fenomenul creșterii prețurilor există și este un lucru pe care Guvernul nu poate să-l influențeze, pentru că așa cum spuneam cresc prețurile la nivel mondial și în majoritatea cazurilor, deci motivul este dincolo de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, procesele din Republica Moldova, ce putem face aici? evident, noi avem Banca Națională care din politicele ei ar trebui și bănuiesc că încearcă să reducă aceste procese, dar nu prea reușește acest lucru și pe de altă parte avem Guvernul care trebuie să ajute cel puțin oamenii cu venituri mici și cum spuneam Guvernul a venit cu aceste majorări ale pensiilor, a anumitor indemnizații, de exemplu pentru oamenii cu dizabilități.

Acuma din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale Guvernul vine cu o compensație care nu acoperă total această creștere, dar care totuși înseamnă peste 1 mlrd. de lei care o să meargă pentru cetățeni. Ce trebuie să facem noi - este să creștem veniturile. Asta este cea mai potrivită măsură, iar asta înseamnă salarii mai bune, o economie mai dezvoltată, mai multe investiții, asta nu se întâmplă într-o săptămână sau două, dar la asta trebuie de lucrat foarte mult, în special Ministerul Economiei are rolul să îmbunătățească semnificativ mediul de afacere”, a declarat Maia Sandu. 

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, ar trebui să demisioneze imediat, după ce a a îndemnat moldovenii să se „obișnuiască” cu scumpirile. Reacția aparține fostului deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari și vine după ce Gaibu a declarat că „va trebui să ne învățăm să trăim cu asta”, referindu-se la majoarea prețurilor, dar și a tarifelor.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat, în cadrul emisiunii „Территориясвободы”, că avem parte de o inflație fără precedent pe plan mondial, care duce inevitabil la majorarea prețurilor la produse și servicii: „Cu părere de rău, va trebui să trăim cu asta și mai mult, să ne adaptăm. Adaptarea este factorul principal. În orice caz, inflația presupune creșterea prețurilor. Pentru business, acoperirea cheltuielor care vor apărea va atrage după sine creșterea prețurilor. Astfel, principala susținere trebuie să fie pentru populație, ale cărei venituri nu au crescut deocamdată. În ciclul economic, de obicei, încep a crește prețurile, cresc cheltuielile, cresc veniturile afacerilor și doar în ultimul rând încep a crește salariile”, a precizat Gaibu.

Acesta a mai adăugat că orice creștere a prețurilor cade pe spatele cetățenilor, în orice țară, iar o soluție precum compensarea, de către stat, a scumpirilor la diverse produse este imposibilă și nicio economie din lume nu o practică.


Pub