Doi profesori de la UTM au participat la întâlnirea coordonatorilor proiectului GEOBIZ de la Priština, Kosovo

main
Foto: utm.md

A 8-a întâlnire a coordonatorilor de proiect „Învățarea bazată pe probleme ghidată de mediul de afaceri pentru excelență academică în Geoinformatică – GEOBIZ/Business driven problem-based learning for academic excellence in geoinformatics – GEOBIZ” a fost găzduită de Facultatea de Construcții și Inginerie Civilă, Universitatea din Priština, Kosovo, în perioada 11-12 noiembrie 2021. Proiectul GEOBIZ este un proiect european din cadrul Programului Erasmus+KA2 – Consolidarea capacităților internaționale (nr. 610225-EPP-1-2019-1-HR-EPPKA2-CBHE-JP). Concomitent, au avut loc ședințe privind sarcinile și activitățile realizate în cel de-al 2-lea an de activitate a proiectului GEOBIZ.

Din partea Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru, Universitatea Tehnică a Moldovei a participat în format fizic coordonatorul proiectului GEOBIZ UTM, dna decană, conf. univ., dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, și conf. univ., dr. Vasile Grama, membru al proiectului.

Sarcinile proiectului în cel de al 2-lea an de activitate s-au axat pe modernizarea cursurilor sau introducerea unor cursuri noi în planurile de învățământ la universitățile partenere din consorțiul de 23 de parteneri ai proiectului. La programul de studii de licență „Inginerie geodezică și cadastru” de la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, UTM, deși inițial au fost propuse spre modernizare doar trei cursuri, finalmente au fost modernizate cinci cursuri, în planul de învățământ, ediția 2016, cum ar fi:
# Sisteme geoinformaționale;
# Sisteme Geoinformaționale Avansate;
# Teledetecție, Fotogrammetrie digitală și Scanare cu laser terestră, discipline de specialitate.

Disciplinele Geoinformatica (PBL) la anul I de studii și PBL – Aplicații WebGIS (open sourse) introdusă la anul IV de studii, în planul de învățământ, ediția 2021 la programul de studii menționat mai sus, cu un nou concept european PBL – Învățarea bazată pe probleme, începând de la anul I și finalizând lucrarea de cercetare în anul IV.

Pe toată durata studiilor și a lucrului în echipă studenții sunt ghidați de profesorii programului de studii de licență „Inginerie geodezică și cadastru”.

Noul concept al disciplinelor nou introduse a fost preluat din experiența universităților europene, cum ar fi de la Universitatea din Zagreb, Croația etc.

Platforma comună MOODLE/GEOBIZ a proiectului permite schimbul de experiențe și opinii între mediul academic dintre universitățile partenere. La finalizarea proiectului, în anul 2022, platforma va fi deschisă și pentru mediul de afaceri în domeniul geoinformaticii. Aceasta ar permite o comunicare directă dintre angajatori și studenți, absolvenți-viitori specialiști, angajați ai mediului de afaceri din Republica Moldova.

În cadrul ședinței coordonatorilor de proiect GEOBIZ doamna decană Livia Nistor-Lopatenco, conf. univ., dr. ing., responsabilă de Sarcina 5.3 Diseminarea și Exploatarea planului din pachetul de lucru cinci a întregului proiect GEOBIZ, a prezentat cele 35 de activități realizate în anul 2021, 11 activități propuse pentru anul 2022 și legătura cu alte 10 proiecte europene.

Conf. univ., dr. Vasile Grama a participat activ la partea de aplicații în cadrul prezentărilor din laboratoarele de echipamente geodezice de la Universitatea din Priština. Studenți de la universitatea gazdă s-au arătat interesați de oportunitatea de a efectua o vizită de studii la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente