‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVictor Guțu: Am deschis un punct de comercializare a legumelor, pentru a vinde direct...

Victor Guțu: Am deschis un punct de comercializare a legumelor, pentru a vinde direct clienților

‹ adv ›
‹ adv ›

Victor Guțu este un tânăr care, în ciuda faptului că îi plăcea mult sportul, a decis să-și lege destinul de agricultură. Așa că a depus actele la agronomie, mai ales că era motivat și de părinți să o facă.

E cel mai mic dintre cei trei frați și înțelegea că este inevitabilă implicarea lui în procesul de dezvoltare a businessului de familie.

Primii doi ani m-am tot gândit dacă am ales corect specialitatea. Mi se părea că trebuia să aleg ceva mai aproape de domeniul nostru, să ne ajute în dezvoltarea serelor, să cunosc mai multe despre legumicultură. Dar după un timp, am înțeles că am făcut alegerea corectă. Datorită agronomiei, am reușit să învăț agricultura din toate sferele și să o înțeleg mult mai bine”, povestește Victor Guțu.

După absolvirea universității, a făcut și un masterat în același domeniu, iar cunoștințele căpătate, le pune în practică în hectarul de solarii pe care le deține în satul Piatra, Orhei.

Victor Guțu este un tânăr care știe teoretic și practic cum să faci legumicultură în țara noastră. O parte din adolescență și-a petrecut-o în solare, ajutându-și părinții, iar de trei ani, a devenit proprietarul afacerii.

Muncește în rând cu angajații și chiar dacă uneori fizic simte că e obosit, își încarcă bateriile când simte aprecierea venită din partea clienților.

„Cel mai mult mă bucur atunci când vin la magazin și caută marfa mea. Nu cer pur și simplu roșii sau castraveți, dar cer legumele crescute de mine. Pentru mine este cea mai clară dovadă că-mi fac lucrul bine”.

Victor nu duce lipsă de clienți, iar producția o vinde la punctul de comercializare a fructelor și legumelor, pe care l-au deschis în Orhei.

‹ adv ›

Această practică îi oferă posibilitatea să înțeleagă mai bine consumatorii și să le satisfacă cerințele. Și-ar dori să aibă rafturile pline doar de legume și fructe autohtone, dar deocamdată nu poate îndeplini acest obiectiv. 

„Vara, în magazin vindem doar producție moldovenească. Dar cum se lasă frigul, nu mai pot să asigur consumatorilor castraveți și roșii de ale noastre, așa că vindem pe cele de import. Când ne apropiem de sărbătorile de iarnă, nici verdeață autohtonă nu mai poți găsi, dar cererea clienților trebuie satisfăcută”.

Victor a învățat să lege conexiuni strânse cu clienții și cu angajații. Știe cât de greu e să găsești muncitori de încredere. Și chiar dacă e o criză în toată țara de lucrători, el nu are probleme la acest capitol. A descoperit o familie harnică, dedicată și cu mult simț al responsabilității.

Pe lângă munca administrativă, Victor și-a asumat o parte din activitățile de îngrijire a serelor. El se ocupă în totalitate de stropit și de lucru cu freza.

‹ adv ›

Decizia a venit dintr-un singur motiv – să-și protejeze echipa de contactul cu produsele chimice, dar și de muncă fizică obositoare. 

„Nu-mi permit să-i pun să muncească atât, e o muncă destul de grea, eu știu din proprie experiență cum te simți după ce lucrezi cu freza în două sere. Seara, ajungi cu durere insuportabilă de mușchi. Și eu pentru că am un organism tânăr și rezistent, îmi revin mai rapid, iar dacă simt că sunt foarte obosit, a doua zi pot să mă ocup de activități administrative, dar lucrătorii, nu pot. Așa că mă ocup eu de asta”.

Victor este convins că agricultura îți poate oferi posibilitatea să te dezvolți acasă. Iar banii făcuți în străinătate, pot fi adunați și aici, dacă muncești și dacă știi cum să o faci corect.

Totuși, spune că lucrurile ar merge și mai bine în acest domeniu, dacă fermierii ar primi susținere din partea statului. Iar cel mai sigur suport este simplificarea procedurii de obținere a subvențiilor.

Și, totodată, revizuirea condițiile și a criteriilor de eligibilitate, care ar permite unui număr mai mare de fermieri să beneficieze de acest buget.

Chiar dacă și-ar dori o legislație mai prietenoasă pentru a încuraja tinerii să-și dezvolte o afacere în agricultură, Victor nu așteaptă ajutor de la nimeni și este pe cont propriu.

Experiența l-a învățat să-și calculeze riscurile și să nu aștepte rezultate imediate. Datorită faptului că a diversificat spectru de culturi pe care le crește, antreprenorul a lărgit și perioada în care poate produce legume.

Din luna mai, când începe vânzarea verdeții, vin și primii banii. De atunci, eu îi adun, pentru sezonul de iarnă. Am grijă să acumulez pentru a-mi asigura salariile pentru lucrători, a plăti creditul și a pune de o parte pentru a face investiții noi. Adevărat că am avut situații în care am avut doar trei luni active, când am adunat recolta. Într-un an am cultivat doar ardei, respectiv lunile august, septembrie, octombrie mi-au asigurat existența pentru un an întreg.

A fost dificil, dar am învățat ceva din acest experiment. Acum totul e mai echilibrat, plantez mai multe culturi și am asigurată o perioadă mai îndelungată de recoltare. Verdețurile sunt primele care apar și aduc banii. Fiecare plantă are avantajele și dezavantajele ei. Spre exemplu, la verdețuri este mai puțină investiție și banii vin mai repede, dar muncă este de trei ori mai multă”.

Are planuri mari de viitor, își propune să mai facă un masterat pentru a se specializa în designul spațiilor verzi. Acesta este nou lui vis, de a lansa o afacere cu plantație de copaci decorativi, multianuali.

Vreau să fac această plantație pentru că la noi, nu găsești copaci decorativi crescuți în țara noastră. Toți cei pe care-i găsiți în comerț, sunt aduși din străinătate. Așa că planurile mele sunt legate de acele arii care nu sunt acoperite în Republica Moldova”.

Victor Guțu este membrul Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori ai Federației Agricultorilor din Moldova „FARM”, și administratorul GȚ „Guțu Victor”, organizația gazdă a atelierilor practice din cadrul programului de extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și implementat de „FARM”. De asemenea, Victor a participat la tabăra de vară organizată de FARM, „Youth ASC – Youth Agro Summer Camp”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii