vineri, 22 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCultura pe vetre înalte sau cum poți asigura plantele cu îngrășăminte pentru zeci de...

Cultura pe vetre înalte sau cum poți asigura plantele cu îngrășăminte pentru zeci de ani

Recomandate

Hugelkultur sunt vetre înalte care au la bază deșeuri organice ca ramuri, frunze, iarbă cosită. Ele rețin umiditatea, sporesc fertilitatea, maximizează suprafața utilizată pentru cultivarea fructelor, legumelor și ierburilor.

Mai sunt cunoscute și ca paturi înalte sau ridicate, Hugelkultur și Holzer High Bed. Acestea reprezintă movile mari (de aproximativ 1,5 m) în care la bază se pun ramuri, frunze, paie, carton, hârtie, gunoi de grajd, compost sau orice altă biomasă care este la îndemână, iar vârful este acoperit cu pământ în care se plantează.

Avantajele vetrelor înalte

  • Descompunerea treptată a lemnului constituie o sursă valoroasă de nutrienți pentru plante pe termen lung. O vatră înaltă construită corect, poate furniza constant nutrienți timp de 20 de ani (sau chiar mai mult dacă este utilizat numai lemn de esență tare).
  • Procesele de descompunere generează căldură, ceea ce prelungește sezonul de vegetație a plantelor.
  • Într-o vatră înaltă solul este bine afânat, are o aerație mai bună și nu necesită intervenții o perioadă lungă de timp.
  • Buștenii și ramurile acționează ca un burete. Acumulează apa de ploaie și apoi o eliberează în zilele uscate. De fapt, cu excepția primului an, vatra înaltă poate să nu fie irigată (doar în timpul secetei de lungă durată este necesară irigarea).
  • Cu cât mai multe crengi și ramuri vor fi puse la baza vetrei înalte, cu atât aceasta va păstra mai bine umezeala și își va păstra forma mai mult timp.
  • O vatră înaltă mai este convenabilă prin faptul că facilitează plantarea și recoltarea, deoarece nu este necesar să te apleci.
IMAGINE: permaculture.co.uk

Cum se face o vatră înaltă

Renumitul permacultor Sepp Holzer explică cum se face o vatră înaltă și recomandă:

Alegerea și marcarea locului. Vatra înaltă trebuie să fie orientată pe direcția Nord-Sud, pentru ca lumina și căldura să fie captate uniform.

Se sapă un șanț adânc de 30 cm, stratul de la suprafață (iarbă cu rădăcini și sol) de 10-15 cm se păstrează separat pentru a se utiliza ulterior.

Umplerea șanțului cu bușteni și crengi.

Se acoperă buștenii cu primul strat, scos de la suprafață, amplasându-se cu rădăcinile în sus.

Ultimul strat de 12-15 cm este alcătuit din frunze uscate, iarbă cosită, paie, compost, gunoi de grajd, etc.

FOTO: permaculture.co.uk

În primul an, în procesul de descompunere lemnul consumă o cantitate mare de azot din mediul înconjurător. De aceea, e necesară suplinirea constantă în primul an cu o cantitate sporită de material organic sau plantarea culturilor care fixează azotul în sol (cum ar fi leguminoasele).

După ce lemnul absoarbe azotul până la saturare, începe să se descompună și să-l elimine treptat.

Aici puteți afla detalii despre cum se face compostul.

Ce lemn putem folosi la crearea vetrelor înalte

Lemnul de esență tare se descompune încet și, prin urmare, vatra va dura mai mult, va reține apa și va asigura cu nutrienți plantele mai mulți ani.

Este acceptabil și lemnul de esență moale, însă acesta se dezintegrează mai repede. O soluție poate fi combinarea lemnului dur amplasat în partea de jos, cu cel de esență moale deasupra.

Lemnul căror specii funcționează cel mai bine:
Mărul, părul, cireșul, vișinul, dudul, vița-de-vie, salcâmul, arinul, mesteacănul, arțarul, stejarul, plopul, salcia.

Nu se recomandă utilizarea nucului, sau este admisă utilizarea lui în cantități moderate, deoarece duce la eliminarea unei toxine – juglona, care inhibă dezvolarea plantelor.

În insuficiența materialului lemnos, pot fi utilizați baloții de paie, doar că în acest caz vatra se va descompune destul de rapid, de aceea va fi funcțională pentru o durată mai scurtă.

Utilizarea baloților de paie este binevenită în grădinile cu sol sărac, necesită mai puțin sol, mai puțină apă și păstrează bine căldura. Pe măsură ce paiele se descompun, nutrienții hrănesc plantele.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco