Nemerenco își prezintă reușitele, la 100 de zile: Dacă s-a putut mai mult? Întotdeauna este loc de mai bine. Noi am reușit atât

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o listă a „celor mai importante acțiuni pe scurt”, privind gestionarea situației pandemice cauzate de Covid-19 în primele 100 de zile de guvernare. „Mă întrebați dacă s-a putut mai mult. Da, totdeauna este loc de mai mult și de mai bine. Noi am reușit atât. Dar am muncit toți cu multă dăruire, până seara târziu absolut în fiecare zi și în cele de odihnă”, a declarat Nemerenco.

Foto: UNIMEDIA

„100 zile.

La ce-am muncit și ce am realizat la capitolul gestionării pandemiei Covid-19? Cele mai importante acțiuni pe scurt:

Chiar din august am majorat de 3 ori numărul de testări Covid-19 în comparație cu valul din primăvară pentru a atinge o detecție și evidență mai bună a bolii, se atestă o creștere de pînă la 8-11 mii de teste zilnic.

Tot din august au fost echipate toate ambulanțele din țară cu teste antigen rapide Covid-19 pentru a aduce testarea cât mai aproape de cei bolnavi.

A fost diminuat tariful pentru testele PCR de la 750 la 300 lei în instituțiile publice.

A fost modificată și completată componența CNESP cu membri medici (pînă la 50%).

A fost creată Fișa Epidemiologică electronică care din 5 Octombrie a putut fi completată on-line.

A fost pus în aplicare la nivel național Certificatul Digital Covid-19 (din 15 octombrie) compus din 3 componente: certificatul de vaccinare, de recuperare și de testare.

A fost creat din 13 octombrie Serviciul de monitorizare la distanță a pacienților cu Covid-19 - toate persoanele Covid pozitive sunt sunate si monitorizate de către echipa de monitori (studenți ai anului VI medicină) ce a permis o supraveghere mai bună a cazurilor - sunt realizate în mediu 3-4 mii sunete zilnic.

Au fost actualizate și aprobate noile versiuni ale Protocolului Clinic Național (PCN), PCS al medicului de familie, ghidului pentru managementul complicațiilor severe pentru a atinge o calitate mai bună a tratamentului și supravegherii.

Au fost recepționate donații de la partenerii externi de circa o sută ventilatoare, zeci de concentratoare de oxigen, monitoare, ultrasonografe, milioane de măști, mănuși, sute de mii de halate, bonete, ochelari, seringi, etc.

A fost recunoscut și echivalat de către Comisia Europeană Certificatul nostru digital Covid în rând cu cele emise de autorități din țările UE.

A fost asigurată finanțare suplimentară în sumă de 24,8 milioane de euro prin ratificarea Acordului de finanțare dintre RM și AID privind proiectul „Răspuns de Urgență la Covid-19”.

Au fost recepționate în această perioadă circa 380 mii doze de vaccin anti-Covid-19.

Au fost realizate acțiuni de comunicare și informare a populației despre imunizare - Campania de informare în farmacii; Campania tinerilor „Pune umărul”; Campania rurală „Vaccinarea în satul tău”; Săptămâna de Imunizare 25-31 octombrie; au fost realizate videospoturi noi, materiale informaționale, emisiuni TV, radio, etc.

Au fost realizate în această perioadă circa jumătate de milion de vaccinări - peste 300 mii cu doza I și 166 mii cu doza II.

A fost procurat de UE cu suportul OMS și instalat la ANSP un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2 în sumă de 400.000 euro.

Am susținut România prin misiunea umanitară de ajutor în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie delegând 42 medici și asistenți medicali în spitalul modular din Lețcani, Iași.

În perioada acestui val Republica Moldova a înregistrat o incidență la 1 milion populație mult mai joasă decât în regiune: de 2,1 ori mai joasă ca în România și Bulgaria, de 1,8 ori mai joasă ca în Ucraina, de 3 ori mai joasă ca în Lituania, de 4,2 mai joasă ca în Estonia și Letonia.

Am realizat încă foarte multe - am procurat în regim de urgență medicamente, diluant, seringi, am evaluat stocuri, am ținut la evidență numărul de paturi, am acoperit găuri în bugetele spitalelor, am majorat salarii, am scăzut prețul la medicamentele compensate, am aprobat lista esențialelor, am realizat controale, am ajutat oameni, am plâns cu ei și ne-am bucurat când am putut salva. Despre astea mâine...

Mă întrebați dacă s-a putut mai mult. Da, totdeauna este loc de mai mult și de mai bine. Noi am reușit atât. Dar am muncit toți cu multă dăruire, până seara târziu absolut în fiecare zi, chiar și în cele de odihnă, cu mult drag de oameni și cu speranța că putem schimba țara asta mică. Pentru ce mulțumesc echipei ministerului cu multă recunoștință.

Aveți grijă de sănătatea dvs - vaccinați-vă ca să fiți sănătoși!”, a scris Nemerenco pe Facebook.

Ministerul Sănătății nu mai publică pe pagina sa rapoartele săptămânale privind Covid-19, începând cu finele lunii august. Acest lucru permitea, anterior, cetățenilor, să vadă cum Moldova stă comparativ cu alte state din regiune, dar și alte detalii utile. În lipsa acestor date, se crează percepția că majoritatea populației este satisfacută de modul cum guvernarea gestionează pandemia, ceea ce nu poate fi cert. Opinia aparține analistului politic Dionis Cenușă, care se întreabă cât mai rezistă ministra Sănătății în funcție și dacă, între timp, țara rezistă mai departe în fața pandemiei.



Guvernul condus de Natalia Gavrilița, este format din 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum. Totodată, din Executiv fac parte și 2 viceprim-miniștri specializați, unul pentru Reintegrare și unul pentru Digitalizare. 


Pub