(video) PSRM critică Guvernul pentru „lipsa unui plan de dezvoltare economică”: Va fi cel mai mare deficit al balanței comerciale din istoria țării

Deputații PSRM au ieșit astăzi într-o conferință de presă. Radu Mudreac, Petru Burduja și Tatiana Cunețchi au criticat lipsa „unui plan de acțiuni pentru redresarea economică”. „Guvernanții sunt deja de o lună de zile în întârziere cu planul de politicii bugetar-fiscale, agenții economici nu știu care vor fi taxele și impozetele”, a declarat deputata PSRM, Tatiana Cunețchi. Cel mai mare deficit al balanței comerciale, de circa 4 miliarde dolari, va fi atins în acest an. Va fi cel mai mare din istoria țării. Prima dată în istoria RM creditarea netă la bănci este negativă, ceea ce înseamnă că agenții economici nu au încrederea de a investi. Poate acesta este și scopul noii guvernări, întrucât nu s-a venit cu vreo soluție concretă.”, susține Petru Burduja.

Foto:

Deputații au subliniat faptul că „au trecut 100 de zile de mandat și Guvernul nu a prezentat nicio strategie sau viziune de îmbunătățire a situației economice din țară. De asemenea, nu a fost prezentat niciun Plan de acțiuni privind dezvoltarea economică, nici proiectul bugetului de stat și al politicii bugetar-fiscale”.

Tatiana Cunețchi, deputata PSRM, președinte al Comisiei de control al finanțelor publice, a subliniat că guvernul „a cheltuit banii publici pentru a crește finanțarea ministerelor și președinției, dar nu a ajutat cetățenii, agenții economici, care așteaptă susținerea statului”.

„La bugetul de stat au fost acumulați mai mulți bani care au permis și mai multe cheltuieli publice. Din păcate, multe dintre cheltuielile suplimentare au fost făcute de guvernare în altă direcție decât cea așteaptă cetățenii. S-au dat milioane suplimentare la Președinție, pentru creșterea numărului de ministere, pentru creșterea numărului aparatului birocratic din Guvern și ministere ș.a. Un alt eșec al Guvernului Gavrilița este decizia de a aloca din bugetul de stat 1,7 miliarde lei companiei SA Energocom pentru achiziționarea gazelor naturale la prețuri exorbitante. „Au trecut 100 de zile și Guvernul încă nu a prezentat un plan de acțiuni pentru redresarea economică. Guvernanții sunt deja de o lună de zile în întârziere cu planul de politicii bugetar-fiscale, agenții economici nu știu care vor fi taxele și impozetele. Multe dintre cheltuielile suplimentare nu au fost direcționate către necesitățile cetățenilor: s-au dat milioane pentru ministerele noi create și Președinție. Cetățenii și agenții economici așteaptă suport de la Guvern. Lipsa cadrelor profesioniste este cauzată de lipsa politicilor de angajare a guvernării. Cei care se știu să se dea cu părerea nu sunt și cei care se descură la gestionarea treburile publice ale statului”, a declarat Cunețchi Tatiana.

Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe a analizat criza energetică și a menționat că „instituirea, prin abuz, a situației excepționale în legătură cu criza energetică, a avut drept scop alocarea din bugetul de stat a 1,7 miliarde de lei, fapt care constituie un mare furt din buzunarul cetățenilor”.

Petru Burduja a afirmat că Moldova ar fi plătit un preț mai mic la gaz dacă negocierile cu Gazprom ar fi fost inițiate în luna august, dar nu la finele lunii octombrie, iar pentru situația creată, persoanele vinovate trebuie să fie trase la răspundere.

Burduja a subliniat faptul că din cauza instabilității economice, agenții economici din Moldova preferă să țină banii în depozite bancare, și nu să investească în sectorul real al economiei. În premieră, depozitele bancare ale agenților economici depășesc creditele luate de aceștia, pentru investiții economice.

„Sunt 100 de zile tristețe pentru populația Republicii Moldova. În 2022 va fi înregistrat cel mai mare nivel al inflației din ultimii ani. Doar la trei luni de la guvernare prețurile au luat-o razna, practic e aceeași situație din perioada anilor 2015-2016. Actuala guvernare a pus bazele pentru creșterea prețurilor. Toți cei care au credite ipotecare vor fi nevoiți să achite practic dublu penutru rata dobânzii. Cel mai mare deficit al balanței comerciale, de circa 4 miliarde dolari, va fi atins în acest an. Va fi cel mai mare din istoria țării. Prima dată în istoria RM creditarea netă la bănci este negativă, ceea ce înseamnă că agenții economici nu au încrederea de a investi. Poate acesta este și scopul noii guvernări, întrucât nu s-a venit cu vreo soluție concretă.”, susține Petru Burduja.

Radu Mudreac, deputat PSRM, vicepreşedinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară a afirmat faptul că gestionarea situației în domeniul agriculturii și industriei alimentare la fel denotă incompetența actualului Guvern.
„Apare întrebarea cum în anul 2021 – un an record pentru recolta de grâu, floarea soarelui și porumb, prețurile au crescut semnificativ la produsele de prima necesitate, în special, la produsele de panificație cu 8-10 la sută, ulei – cu peste 25%, carne – 8-10%, lactate 4-6%, iar guvernarea actuală nu a întreprins nimic pentru stabilizarea prețurilor”, a menționat Mudreac.

Totodată, deputatul a vorbit și despre lipsa susținerii producătorilor agricoli autohtoni din partea conducerii statului. El a menționat că pe lângă faptul că actuala guvernare a respins mai multe proiecte, înaintate de socialiști de sprijinire a agricultorilor, nici inițiativele deja implementate de guvernul precedent, precum obligativitatea comercianților de a asigura pentru produsele autohtone cel puțin 50% din rafturile magazinelor, nu se execută.

„Acest fapt demonstrează că Guvernul PAS apără interesele importatorilor și a producătorilor străini”, a spus Radu Mudreac.

Deputatul a subliniat că activitatea actualului guvern în domeniul mediului de asemenea se caracterizează prin lipsă de inițiativă și gestionare defectuoasă.


Vlad Batrâncea, Grigore Novac și Vasile Bolea, au susținut, ieri, o conferință de presă privind prima parte a raportului de alternativă de activitate a Guvernului Gavriliță. Aceștia au criticat dur guvernarea menționând că acest „cabinet de miniștri învestit de PAS este cel mai slab pe care l-a avut Moldova” și i-au acuzat că au luat multe decizii în detrimentul cetățenilor acestei țări.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a prezentat, joi, raportul de activitate a Guvernului, la 100 de zile de mandat.

Gavrilița s- a arătat mulțumită de activitatea miniștrilor, dar a precizat că are și unele regrete. Printre acestea se numără și faptul că Guernul nu a reușit să „atragă mai mult și mai repede profesioniști integri în anumite funcții”, iar oamenii cărora li s-au propus anumite funcții în Executiv au refuzat oferta.

Totodată, prim-ministra a venit cu un comentariu referitor la declarația vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, despre faptul că „s-ar putea să fie unele remanieri guvernamentale în scurt timp”.

Guvernul Gavrilița nu a prezentat raportul de activitate la 100 de zile de mandat în plenul Parlamentului și nici nu planifică să o facă. Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă Natalia Gavrilița.


Pub