(video) Stoianoglo: Sesizarea Maiei Sandu privind evaluarea mea este ilegală. Vom ataca decizia CSP

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat, astăzi, că avocații săi vor ataca decizia CSP prin care a fost aprobată sesizarea înaintată de președinta Maia Sandu, privind constituirea Comisiei de evaluare a activității sale.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Potrivit lui Stoianoglo, sesizarea șefei statului este una ilegală. „Pentru mine cel puțin este de mirare că o persoană suspendată din funcție poate fi evaluată. Până acum nu pot înțelege cum se poate întâmpla asta. Vom prezenta azi sau mâine poziția noastră. Sesizarea din partea doamnei președinte, chiar având în vedere că are acest drept, nu este legală și întemeiată. Vom ataca decizia CSP de a admite această sesizare și de a porni procedura de evaluare. Atât timp cât sunt suspendat din funcție, nu pot fi evaluat”, a declarat Procurorul General suspendat.

Totodată, acesta a menționat că nu cunoaște cine va face parte din comisia ce urmează să îi evalueze activitatea: „Concret nu am nicio informație referitor la membrii Comisiei de evaluare, dar e clar că comisia va fi politizată, deoarece sunt reprezentanți din pareta politicului”.


La 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procuraturii a decis aprobarea sesizării înaintate de Maia Sandu privind constituirea Comisiei de evaluare a activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să amâne pentru următoarea ședință subiectul privind delegarea unui membru în Comisia pentru evaluarea lui Alexandr Stoianoglo. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, nu a invocat motivul amânării.

Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, care va participa la elaborarea conceputului.

Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”.

Președinta țării, Maia Sandu, a cerut Consiliului Superior al Procurorului evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

Alexandr Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Instanța a decis să admită demersul procurorilor privind prelungirea mandatului.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesul social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate în acest dosar. Astfel, au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu pe 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și a procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub