Primarul care păzea și bancomatul din sat: Edilul de Costești riscă să rămână fără funcție, după încălcările depistate de ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat alte două încălcări ale legislației speciale a ANI. În aceste încălcări este vizat primarul orașului Costești, raionul Rîșcani și un consilier orășenesc din Vadul lui Vodă, Chișinău. În ultimul caz, ANI s-a autosesizat dintr-un material jurnalistic.

Foto: UNIMEDIA

Primarul orașului Costești din raionul Rîșcani, care se află la al doilea mandat a semnat un contract de prestări servicii cu ÎS Servicii Pază a MAI, filiala Rîșcani. Subiectul deținând mandatul de primar presta concomitent și servicii de pază, care presupuneau verificarea la indicația beneficiarului a integrității unui bancomat, amplasat în preajma primăriei. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 12 luni, în anul 2020. Iar, pentru aceste servicii, primarul a încasat și o remunerare în mărime de peste 5000 de lei. În explicațiile oferite, primarul a recunoscut că a realizat aceste servicii, menționând că nu consideră o încălcare acest fapt, deoarece nu a încheiat cu IS Servicii Pază un contract individual de muncă, nu a fost angajatul acestei întreprinderi, nu a activat în această instituție, nu a cumulat careva funcții, serviciul de asigurarea integrității Bancomatului a fost asigurată exclusiv în interesele locuitorilor. Inspectorul a contrazis argumentele acestuia, invocând prevederile legale, care interzic alte activități remunerate în funcția de demnitate publică.

În cazul consilierului orășenesc din Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, inspectorul de integritate a stabilit un conflict de interese. Controlul pe numele acestuia a fost inițiat în baza unui articol din presă. Acesta, în calitate de consilier a participat la luarea a trei decizii în care era vizat tatăl său, primar al localității Vadul lui Vodă.

Mai mult decât atât, consilierul a semnat aceste decizii, în calitate de președinte ale ședințelor Consiliului. Deciziile se refereau la delegarea de împuterniciri pentru aprobarea unei liste a persoanelor împuternicite de a reprezenta interesele Consiliului orașului Vadul lui Vodă în organele de resort și în instanțele de judecată, delegarea de atribuții în vederea repartizării fondului de rezervă al Primăriei orașul Vadul lui Vodă în cazuri excepționale și desemnarea acestuia în calitate de președinte al Comisiei de licitației. În punctul său de vedere, consilierul a menționat că doar a executat prevederile legale și deciziile majorității din consiliul local și nu consideră că a încălcat legea.

Subiecții riscă interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Totodată, dacă actele de constatare vor rămâne definitive, pe numele celor care dețin funcții, se va solicita demiterea demararea procedurii de demitere. Toți cei trei subiecți au contestat în instanța de judecată actele emise pe numele lor.


Pub