Boțan: Opoziția își face meseria, este țepoasă. Acest joc de-a rolurile îl înțelege toată lumea

Analistul politic Igor Boțan consideră că actuala opoziție parlamentară „își face meseria” și vine cu proiecte de alternativă în contextul în care Moldova a trecut printr-o criză a gazelor, iar acum, tariful pe care-l vor plăti cetățenii s-a majorat brusc. Pe de altă parte, susține acesta, situația creată se datorează inclusiv „acțiunilor întreprinse anterior de către guvernele precedente”. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Șocul tarifelor și remediile guvernării de diminuare a lui pentru populație”.

Foto: UNIMEDIA

Analistul politic crede că o confruntare politică dintre guvernare și opoziție este un fenoment absolut normal, în contextul creșterii bruște a prețului la gazele naturale pentru Moldova.

„Vorbim despre o relație dintre guvernare, care are un anumit cuantum de resurse și o criză energetică izbucnită, pe care ei trebuie să o administreze. Pe de altă parte, opoziția, așa cum făcea actuala guvernare când era în opoziție, critică totul și spune că totul este foarte prost, iar dacă erau ei la guvernare, era mult mai bine. Acest joc de-a rolurile îl cunoaște toată lumea și îl înțelege. Dar este un lucru corect, adevărat și trebuie să recunoaștem că opoziția își face meseria, este țepoasă, vine cu proiecte de alternativă. Acest lucru este foarte interesant. Situația este absolut normală din acest punct de vedere, precizează Igor Boțan.

„Sigur că lucrurile pe care le avem astăzi, această situație are rădăcini în acțiunile întreprinse anterior de către guvernele precedente, inclusiv de politicienii care actualmente sunt în opoziție”, mai adaugă analistul.

„Avem și critica din dreapta, a opoziției extraparlamentare, care face presiuni, în mod normal asupra Guvernului, care întreabă de ce contractul a fost prelungit pe 5 ani și nu pe 1 an, pentru că s-ar putea ca peste un an, prețurile să scadă și noi să fim prinși într-o altă capcană: că suntem legași de o formulă, cu un termen de 5 ani. Nimeni nu știe cum e mai bine ”, mai menționează analistul.


La 14 octombrie, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

La 22 octombrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice, pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

La 29 octombrie, după câteva zile de negocieri, Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom, livrările de gaz urmând să înceapă din 1 noiembrie. Contractul între Gazprom și MoldovaGaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească.

Andrei Spînu a menționat că în cadrul negocierilor a fost semnat și un protocol, ce a fost publicat,conținând patru aspecte importante și opt puncte. În schimb, contractul rămâne confidențial, la decizia Moldovagaz. 

Astfel, în luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. 

La 5 noiembrie, Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cererea privin aprobarea tarifului majorat la gazele naturale.

La 9 noiembrie, proiectul privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021 a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.

Astfel, tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub, cu Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, de 10,26 lei.

Ulterior, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Pentru consumul de gaze naturale compensația vine în două trepte - pentru primii 50 de metri cubi de gaz noi compensăm 4,3 lei din tarif, pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi vom compensa 3,2 lei din tarif per metru cub. Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa 6,28 lei pentru fiecare metru cub, iar următoarea cantitate va costa 7,9 lei per metru cub”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ieri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că va fi creat un sistem prin care, compensarea prețului la gaz se va face direct în facturi, pentru consumatorii casnici.

Tot ieri, singurul furnizor de căldură din capitală, Termoelectrica, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, din 1 noiembrie 2021, cu 60%.

Pe de altă parte, Natalia Gavrilița a dat asigurări că factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz și că cel puțin până în luna martie, nu vor exista scumpiri.


Pub