image
Sursa foto: Twitter/@mblaszczak

Polonia construiește la granița cu Belarus un zid de aproape 6 metri înălțime

Polonia începe, din decembrie, construirea unui gard permanent de-a lungul graniței cu Belarusul, într-o încercare de a opri fluxurile de migranți. Lucrările ar urma să se finalizeze în primul semestru al anului 2022, a anunțat, luni, ministrul polonez de interne, transmite Digi24.

„Proiectul pe care trebuie să-l ducem la îndeplinire este o investiţie absolut strategică şi prioritară pentru securitatea naţiunii şi a cetăţenilor săi”, a declarat ministrul polonez.

Într-un mesaj public pe Twitter, oficialul polonez a precizat că lucrările construcție a gardului permanent se vor concentra pe patru secţiuni.

Polonia a instalat deja un gard temporar de-a lungul frontierei pentru a-i opri pe migranţii care intră ilegal în ţară. Gardul este făcut din sârmă ghimpată şi are o înălţime de aproximativ 2,5 metri. Acesta va fi înlocuit cu un gard permanent de 5,5 metri înălţime şi dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi. Bugetul alocat acestui proiect se ridică la 366 de milioane de euro.

Guvernul polonez numeşte acest gard permanent o „barieră” sau „baricadă”, evitând în mod evident cuvântul „zid”, scrie dpa, conform Agerpres. Graniţa Poloniei cu Belarus, care este şi o frontieră externă a UE, are o lungime totală de 418 kilometri.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit, luni, asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei de la granițele UE.

În jur de 4.000 de migranţi sunt blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a lui Aleksandr Lukaşenko.

Noutăţile partenerilor

comentarii: