[Copilăria Alexandrinei] Ce se întâmplă când dai birocrația la o parte

Alexandrina are 12 ani și mișcă tot mai greu degetele de la mânuța stângă. Partea dreaptă, însă, este complet amorțită și nu o mai simte de foarte mult timp. Ea are paralizie cerebrală și trebuie să depună mult efort, ca să nu permită bolii să-i acapareze întregul corp. 

Pentru a o ajuta pe Alexandrina, o echipă de profesioniști lucrează cu ea constant. Împreună fac exerciții de rezistență, ei o învață să nu renunțe și o fac să zâmbească larg și să râdă zgomotos când îi pășesc pragul casei o dată pe săptămână. Este vorba despre echipa mobilă AO „Femeie și copil – protecție și sprijin” din Criuleni. 

Aceste servicii sunt oferite datorită unei colaborări între asociația obștească și autoritățile publice locale. Pentru că nu aveau personalul calificat necesar, consiliul raional Criuleni a contractat asociația obștească și, în schimbul unei plăți oficiale, aceasta oferă servicii sociale la 30 de beneficiari din 17 localități din raion. 

Datorită unor modificări în 2020 la legea cu privire la achizițiile publice, în cazul în care autoritățile publice locale nu pot oferi servicii sociale cetățenilor, aceștia trebuie să le contracteze. Totuși, această lege are un șir de lacune, care îngreunează procesul de colaborare între autorități și organizații non-guvernamentale. În pofida acestui fapt, sunt înregistrate anumite succese în acest sens, cum ar fi cazul din Criuleni. 

Acest material a fost realizat în colaborare cu Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF).

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.