De ce polițiștii iau mită? Revenco: Sunt vulnerabili. Salariile, mici. 70% dintre aceștia au credite de consum, familii tinere

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că 70 procente dintre polițiștii care iau mită o fac pentru că „sunt vulnerabili”. „Nu sunt cei care iau mită pentru a-și cumpăra o casă luxoasă, o mașină luxoasă sau să meargă într-o vacanță. Peste 70 la sută dintre aceștia sunt cu credite de consum, cu credite ipotecare, au familii tinere”, a spus Revenco la emisiunea În PROfunzime de la ProTV.

Foto: MAI

„Pentru că sunt vulnerabili, am solicitat Serviciului de protecție internă și Anticorupție să facă o analiză în raport cu toți polițiștii care au fost vizați în anchete interne privind posibile acte de corupție. Și în special mă interesau factorii care i-au determinat să ia mită și pot să vă zic că peste 70 la sută dintre aceștia sunt cu credite de consum, cu credite ipotecare, au familii tinere. Deci nu sunt cei care iau mită pentru a-și cumpăra o casă luxoasă, o mașină luxoasă sau să meargă într-o vacanță. Sunt mulți polițiști ca și alți oameni de altfel din Republica Moldova, care vor să muncească și să fie răsplătiți”, afirmă ministra.

Revenco a ținut să menționeze că „fără condiții potrivite de muncă și printre care și un nivel potrivit de salarizare oamenii vor pleca din sistem”

„Săptămânal semnez cereri de concediu pentru o lună, două, trei și am început chiar să mă interesez de ce în noiembrie, când nu ar fi o lună pentru concediu, lumea pleacă peste hotare. Pleacă pentru că acum este cererea de brațe de muncă”, a precizat Ana Revenco.

Ministra Sănătății a anunțat că au fost făcute toate calculele și analizeze, privind majorarea salariilor angajaților MAI, care „acum sunt pe masa ministerului de Finanțe”.

Ministra Afacerilor Interne a declarat în cadrul emisiunii că salariul unui subofițer este în jur de 5 mii și jumătate de lei.

Ana Revenco este prima femeie care se va afla la conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Noua ministră de Interne a fost prezentată efectivului MAI, la data de 6 august, de către prim-ministra Natalia Gavrilița, care i-a urat succes „în îndeplinirea atribuțiilor funcției de înaltă responsabilitate, întru obținerea rezultatelor pe care le așteaptă cetățenii”.


Pub