Năstase, despre decizia CSJ pe cazul Crucifixului: „Cineva de la MAI vrea să ia jăratic cu mâinile justiției aservite. E mai prost ca pe timpurile lui Plahotniuc”

Fostul deputat al Platformei DA, Vasile Năstase, a venit cu o reacție dură, după decizia CSJ, pe cazul Crucifixului instalat la MAI de către Andrei Năstase. Acesta susține că „cineva de la MAI vrea să ia jăratic cu mâinile justiției aservite” și afirmă că „e mai prost ca pe timpurile lui Plahotniuc”.

Foto: basilica.ro
„Cineva de la MAI vrea să ia jăratic cu mâinile justiției aservite. Să înțelegem că justiția moldovenească îmbracă deja haine galbene?

Altfel cum să înțelegem că în una și aceeași cauză se dau două soluții diferite? Cum să înțelegem că în una și aceeași cauză se pronunță aceiași judecători? Cum să înțelegem că o hotărâre definitivă și irevocabilă constată că instalarea crucifixului e o chestiune normală, conformă CEDO, iar o altă hotărâre spune exact invers?

E mai prost ca pe timpurile lui Plahotniuc, vă rog să mă credeți. Rog ateii, sectanții, hipnotizații și politrucii s-o ia la vale, să facă abstracție de această postare”, a scris Năstase, pe Facebook.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia din 11 noiembrie a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Crucifixul instalat în incinta Ministerului Afacerilor Interne, la decizia lui Andrei Năstase, pe vremea când era la șefia instituției, în 2019, urma să fie scos. Cel puțin asta presupune decizia de pe 9 august a Curții de Apel, care însă, mai poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

La 15 septembrie 2019, a avut loc inaugurarea unui crucifix în incinta Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a servi drept pavăză pentru toate acțiunile angajaților instituției. La eveniment au participat atât reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei, cât și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase, a declarat că „acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”.

La 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea evenimentului, calificând declarațiile fostului ministru de Interne drept „instigare la discriminare pe motive religioase”, obligându-l să-și ceară scuze publice. De asemenea, Consiliul a decis că MAI trebuie să scoată obiectul de cult din holul instituției.

La data de 3 martie 2020 Instanța de judecată a admis plângerea depusă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, împortiva deciziei Consiliului pentru prevenirea discriminării, ce vizează crucifixul instalat în Ministerul de Interne. Consiliul l-a obligat pe Năstase să-și ceară scuze pentru „discurs instigator la discriminare pe criterii religioase”, iar instituția urma să scoată obiectul de cult.

Pe 31 iulie 2020, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani a anulat decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019, prin care președintele Platformei DA, Andrei Năstase era obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, de pe vremea când era ministru de Interne, Consiliul calificându-le drept „instigare la discriminare pe motive religioase”.

La 21 februarie 2021, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu va mai trebui să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, pe vremea când era ministru de Interne. 


Pub