Bolea: Avocata Poporului a început să apere nu poporul, ci pe Viorel Morari, solicitând să fie restabilit în funcția de șef al PA

Avocata Poporului, Natalia Moloșag, ar fi solicitat ca fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, să fie restabilit în funcție. Declarația a fost făcută de către deputatul Vasile Bolea, în cadrul conferinței organizate de PSRM, privind prima parte a raportului de alternativă de activitate a Guvermului Gavrilița. O informație similară circulă și în spațiul public.

Foto: UNIMEDIA

„Doamna Natalia Moloșag, avocata doamnei Maia Sandu, pe care au promovat-o în funcția de Avocat al Poporului... din spațiul public aflăm că dumneaei a început să apere nu poporul, ci pe Viorel Morari, solicitând ca procurorul lui Plahotniuc să fie restabilit în funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție. Acea revanșă a oamenilor din justiție, care au făcut în această perioadă, până în 2019, o injustiție pentru Republica Moldova. Acea perioadă când am avut persoane condamnate politic, acele persoane care în acea perioadă au acaparat afaceri și au subordonat toată justiția unei singure persoane. Astăzi vedem fix aceleași metode”, a declarat deputatul Vasile Bolea, în cadrul conferinței organizate de PSRM, privind prima parte a raportului de alternativă de activitate a Guvermului Gavrilița.

Declarația vine după ce în spațiul public au apărut informații precum că Avocata Poporului ar fi depus o cerere la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, unde este examinat dosarul lui Viorel Morari privind restabilirea sa în funcție, în care Natalia Moloșag ar fi solicitat să fie atrasă ca persoană terță în proces. Motivul invocat ar fi că „Viorel Morari este persecutat din cauza faptului că a denunțat mai multe acte de corupție”.



În luna august, Procuratura a încetat raporturile de serviciu cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Decizia a survenit ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de șef al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit legislației, Morari urma să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite.

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA) în luna ianuarie 2020.

La 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat adresarea lui Viorel Morari, privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianglo, prin care primul a fost demis, și a decis ca aceasta să fie transmisă procurorului PA Vasile Plevan.

Tot la 11 noiembrie, președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a declarat că Viorel Morari, ar putea candida la funcția de Procuror General, însă doar după ce își va rezolva problemele cu justiția. Chiar și așa, Stamate crede că „buna lui reputația e oricum șifonată”.


Pub