Spînu nu va semna vreo majorare de tarif în transport, până nu va vedea calcule clare: Regret că ei au ieșit în presă cu acest șantaj

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o reacție, la anunțul APOTA  privind organizarea unui protest, după ce nu s-au majorat tarifele pentru călători. Ministrul susține că transportatorii cer dublarea și chiar triplarea tarifului. „Tarife din pod spuse, dublate, triplate în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc”, a spus Spînu într-o conferință de presă.

Foto: Colaj

„Eu și colegii mei suntem într-o comunicare permanentă cu transportatoriii, inclusiv cu Asociația care a trimis acel comunicat de presă. Suntem în comunicare și la telefon și prin alte canale și ședințe, ce nu au spus transportatorii este că vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult decât dublarea tarifului, dacă la moment este 60, 70, de bani ei cer peste 1 leu și ceva sau chiar mai mult.

Le-am spus foarte clar până nu voi avea calcule, informații, până nu vom înțelege exact cum este stabilit acest tarif, eu personal nu voi semna pentru nicio majorare de tarif și trebuie să fie clar pentru toată lumea, că tarife din pod spuse, dublate, triplate în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc și asta le-am spus-o. Îmi pare rău că au decis să comunice prin presă și să nu aibă un pic de răbdare ca să prezentăm toate calculele, pentru că noi ne-am întâlnit și săptămana trecută și încă o săptămână în urmă, în fiecare săptămână și o să ne întâlnim de câte ori va fi nevoie ca să clarificăm pozițiile.

Mie îmi pare rău că ei șantajează și în primul rând șantajează oamenii cu stoparea transportului. Eu sunt pentru libertatea de protest. Vor să protesteze să o facă în limita legii, eu sunt gata să îi ascult, voi organiza întâlniri de câte ori va fi nevoie. Eu vreau un singur lucru să nu șantajeze oamenii cu stoparea transportului, mai ales atunci când solicită o dublare, pe alocuri chiar și o triplare de tarif. Cel mai probabil pe parcursul săptămânii vom ieși într-o conferință de presă în care vom da toate detalii și toate solicitările pe care le fac.

La moment, tariful este fie de 60 de bani pe km fie de 70 de bani pe km, toți transportatorii pot folosi tariful de 70 de bani pe km, să știți că doar sub 5% o pot aplica, dar aplică 60”, a declarat Andrei Spînu.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță primul protest împotriva ministerului Infrastructurii, după ce nu s-au majorat tarifele pentru călătorii. Într-un comunicat de presă emis astăzi, asociația spune că „regretă că ministerul încearcă să jongleze cu unele cifre și este preocupat de coruperea unor transportatori care ar „confirma” că mărimea tarifului actual este unul real”. Mai mult, acuză autoritatea că ar favoriza „ilegalitățile comise de gruparea Șor-Andronachi-Vîlcu, care stau în spatele gărilor auto și încasează nejustificat 10 la sută din încasările obținute de la pasageri”.


Pub