Marina Tauber ia atitudine față de problema gunoiului din Bălți: Voi construi o fabrică de procesare a deșeurilor

Marina Tauber spune că va construi la Bălți o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor și, astfel, va pune punct problemei gunoiului din oraș. Într-o intervenție pe Facebook, candidatul Partidului „Șor” la alegerile locale de duminică a atras atenția asupra pericolului pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, pe care îl comportă groapa de gunoi din preajma comunei Țambula, unde sunt aruncate deșeurile din municipiu.

Foto: UNIMEDIA

Chiar în timpul intervenției live, în spatele Marinei Tauber era un fum dens, din cauza focului care arde permanent la groapa de gunoi. Ea a menționat că acest fum se împrăștie prin localitățile din preajmă și poluează grav mediul ambiant. Mai mult, pe timp de caniculă, deșeurile se descompun rapid și emană un miros insuportabil.

„Problema deșeurilor este una complexă și valabilă pentru majoritatea localităților din Republica Moldova. Dar ea poate fi rezolvată, dacă există viziune și voință. Mai mult decât atât, acest domeniu poate deveni chiar foarte profitabil pentru municipalitate”, a declarat Marina Tauber.

Candidatul Partidului „Șor” a menționat că a analizat această problemă și anterior, când deținea funcția de șefă a Comisiei parlamentare de mediu, inclusiv în ceea ce privește soluțiile existente. Potrivit ei, odată ajunsă în funcția de primar, va construi o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor, care va genera venituri substanțiale pentru municipalitate.

„Vă spun ce trebuie de făcut și ce voi face eu în calitate de primar. Voi deschide o fabrică de selecție și procesare a deșeurilor. Vom separa hârtia, sticla, metalul și plasticul și le vom recicla. Este o adevărată avere materie primă care stă și putrezește astăzi pe dealuri și poluează mediul ambiant”, a menționat Tauber.

O altă problemă a orașului Bălți, în opinia sa, este modul dezorganizat în care se colectează gunoiul în zonele locative.

„Deșeurile trebuie strânse în fiecare zi, cu regularitate, pentru a nu le lăsa să se reverse din tomberoane și să se descompună la soare și să otrăvească astfel oamenii din jur. Atunci când gunoiul va fi strâns la timp, și procesul de selectare și procesare va fi mult mai ușor și practic”, a declarat Marina Tauber.

Ea a precizat, în context, că un alt obiectiv important este educarea populației în ceea ce privește selectarea gunoiului și crearea unor condiții optime pentru colectarea acestuia. Potrivit Marinei Tauber, aceasta este o practică răspândită pe larg în lumea civilizată și a fost deja aplicată cu succes în orașul Orhei.

La alegerile locale noi din 21 noiembrie, care se vor desfășura în municipiul Bălți, participă 11 concurenți. Candidatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, figurează pe poziția a 9-a în buletinele de vot. (P.P.)


Pub