Ultima oră! Se scumpește căldura în capitală: Termoelectrica cere majorarea tarifului cu 60%

Singurul furnizor de căldură din capiatală, Termoelectrica, a venit cu o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, cu 60%, din 1 noiembrie 2021. Instituția motivează „necesitatea ajustării extraordinare prin majorarea prețurilor la gazele naturale procurate, cu circa 115,3 %”.

Foto: UNIMEDIA

Termoelectrica informează că, la 9 noiembrie curent, în corespundere cu pct.146 din Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice și termice, pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrare al ANRE nr. 396 din 01.11.2019, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica SA, cu aplicarea din 1 noiembrie 2021.

Necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu cca 115,3 % (de la 4018 lei/1000 m3 fără TVA conform structurii prețului/tarifului în vigoare, aprobate prin Hotărârea CA ANRE nr. 60/2020 din 10.03.2020 Privind prețul la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” la 8650,2 lei/1000 m3 fără TVA).

Actualmente, Termoelectrica SA aplică din martie 2020 prețul la energia electrică produsă de 116 bani/kWh (fără TVA) și tariful pentru energia termică – de 1122 lei/Gcal (fără TVA), fiind inclus în structura tarifelor prețul de procurare a gazelor naturale de 4018 lei/1000m3 .

Conform estimărilor Termoelectrica SA, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 121 bani/kWh, până la 237 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA).

Ajustarea tarifelor în regim de urgență are drept scop neadmiterea acumulării datoriilor și intrarea în incapacitate de plată din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare, deoarece Termoelectrica SA procură cca 32,7 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de S.A. Moldovagaz”, anunță Termoelectrica.

Tariful la energia termică ar putea crește cu circa 60%. Cel puțin asta arată un scenariu pe care l-a prevăzut Guvernul, în contextul scumpirilor la gazele naturale.

Factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, dă asigurări că cel puțin până în luna martie nu vor exista scumpiri, până la expirarea contractului.

La 9 noiembrie, unul dintre șefii ANRE, Octavian Calmîc, spunea că „probabil vor fi mai multe decizii sensibile din punct de vedere politic și social, posibil și nepopulare”. „Este o legătură directă între gazele naturale sau prețul pentru gazele naturale și energia termică. Sigur asta va provoca în lanț și majorarea tarifelor la apă și canalizare”, a precizat acesta.

„În luna noiembrie practic suntem ocupați cu tarifele la gaze, luna decembrie cu tarifele pentru energia termică, începând cu anul viitor cu tarifele pentru energia electrică”, a spus Calmîc.

Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Între timp, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.


Pub