(video) Compensarea prețului la gaz va fi inclusă direct în factură. Precizările ministrului Spatari

Compensarea prețului la gaz se va face direct în facturi, pentru consumatorii casnici. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Șocul tarifelor și remediile guvernării de diminuare a lui pentru populație”.

Foto: UNIMEDIA

„Primul mecanism, cel mai țintit posibil, este pentru familiile vulenrabile, care nu-și permit să acopere costurile cu lejeritate, care au mari probleme în general să-și acopere cheltuielile, nu doar atunci când vine vorba de cheltuielile pentru energie. Dar acest mecanism are anumite limite ca să-l implementăm, avem nevoie de procesarea cererilor, ele trebuie să fie introduse într-un sistem informatizat de către asistenții sociali. Avem un număr limitat de asistenți sociali pe țară și ei au o capacitate limitată de procesare a dosarelor. În acest moment avem în jur de 1200 de asistenți sociali comunitari în Moldova și pentru a avea în jur de 80 de mii de beneficiari noi în sistem, asta înseamnă că fiecare asistent trebuie să completeze în jur de 70 de cereri, ceea ce este foarte mult, pentru că implică și vizita la domiciliu, analiza dosarelor etc. Asta este maximum ce se poate face pe dimensiunea pentru ajutor pentru perioada rece a anului”, a menționat Marcel Spatari.

Potrivit ministrul Muncii și Protecției Sociale, Guvernul a decis să ofere o compensație a prețului la gaz pentru toți consumatorii casnici, în contextul în care scumpirea va fi resimțită de majoritatea populației: „Ne dăm seama că impactul creșterii prețului la gaze este unul care va fi resimțit nu doar de beneficiarii de ajutor social și de cei de ajutor pentru perioada rece a anului. Impactul este general, dacă e să vorbim despre salariații din RM, doar 20% din salariați au un venit mai mare de 10.000 lei și asta este doar populația salariată oficial, dar avem foarte mulți angajați și în economia informală, respectiv, creșterea prețurilor va avea un impact general în societate. De aceea, doar creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului este insuficientă și atunci trebuie să găsim mecanisme pentru a ajuta mai mulți cetățeni, ceea ce s-ar numi pătura de mijloc”.

Compensarea va avea loc direct în facturi, pentru a simplifica procedura pentru cetățeni, însă acest mecanism este unul nou pentru Moldova și urmează a fi creat. „Unicul mecanism decare dispunem, de fapt, pe care trebuie să-l creăm, sau unica soluție este compensarea direct în factură, ca oamenii să nu fie nevoiți să facă demersuri speciale, să meargă la primărie, să scrie cereri etc. Această compensare în factură va fi implementată direct cu furnizorii de gaze naturale și de căldură. Pentru gaze naturale am inițiat, la nivelul ministerului, discuții cu Moldovagaz, pentru a găsi o soluție tehnică, pentru că așa ceva nu s-a mai făcut până acum. Nu e vorba doar de a aloca bani de la buget, ci și de a găsi soluții cum să compensăm aceste creșteri, de a vedea care sunt pașii necesari, cum sunt calculate aceste compensații și incluse ăn factură, cum sunt centralizate informațiile, se transmite informația verficabilă la minister, ministerul deblochează banii din Trezorerie și transferă aceste compensații. Toate acestea - pentru a simplifica procedura”, a precizat ministrul.

Acesta a explicat și de ce vor primi compensația inclusiv cetățenii care își permit să o plătească, dar și cei care nu-și plătesc impozitele.



Pentru consumul de gaze naturale compensația vine în două trepte - pentru primii 50 de metri cubi de gaz noi compensăm 4,3 lei din tarif, pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi vom compensa 3,2 lei din tarif per metru cub. Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa 6,28 lei pentru fiecare metru cub, iar următoarea cantitate va costa 7,9 lei per metru cub”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Între timp, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.

Astăzi, singurul furnizor de căldură din capiatală, Termoelectrica, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, din 1 noiembrie 2021, cu 60%.

Pe de altă parte, Natalia Gavrilița a dat asigurări că factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz și că cel puțin până în luna martie, nu vor exista scumpiri.


Pub