MAI se va supune CSJ: Urmează să „identifice soluții” pentru a scoate crucifixul, instalat de Andrei Năstase

Ministerul Afacerilor Interne anunță că urmează să identifice soluții pentru a scoate crucifixul, instalat în 2019, de ministrul de atunci Andrei Năstase. Asta urmare a deciziei CSJ din 10 noiembrie.

Foto: realitate.md
„În contextul, Deciziei Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din 16 decembrie 2019 cu nr.184/19, care vizează crucifixul instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne, comunicăm că prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 10 noiembrie 2021, Decizia a rămas irevocabilă. Astfel, în vederea executării Deciziei, urmează să fie identificate soluții pentru inițierea procedurii în termenii stabiliți de lege”, se arată în comunicatul MAI.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia din 11 noiembrie a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

La 15 septembrie 2019, a avut loc inaugurarea unui crucifix în incinta Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a servi drept pavăză pentru toate acțiunile angajaților instituției. La eveniment au participat atât reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei, cât și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase, a declarat că „acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”.

La 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea evenimentului, calificând declarațiile fostului ministru de Interne drept „instigare la discriminare pe motive religioase”, obligându-l să-și ceară scuze publice. De asemenea, Consiliul a decis că MAI trebuie să scoată obiectul de cult din holul instituției.

La data de 3 martie 2020 Instanța de judecată a admis plângerea depusă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, împortiva deciziei Consiliului pentru prevenirea discriminării, ce vizează crucifixul instalat în Ministerul de Interne. Consiliul l-a obligat pe Năstase să-și ceară scuze pentru „discurs instigator la discriminare pe criterii religioase”, iar instituția urma să scoată obiectul de cult.

Pe 31 iulie 2020, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani a anulat decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019, prin care președintele Platformei DA, Andrei Năstase era obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, de pe vremea când era ministru de Interne, Consiliul calificându-le drept „instigare la discriminare pe motive religioase”.

La 21 februarie 2021, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu va mai trebui să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, pe vremea când era ministru de Interne. 


Pub